1/01/2013

Ciasto miodowo - orzechowe przekładane......


Pyszne kruche ciasto miodowe z dużą ilością orzechów, przełożone powidłe lub dżemem , masą budyniową i kajmakową często gości u mnie nie tylko na świątecznym stole.


Należy domoich  ulubionych ciast więc piekę  je dość często  w różnych wersjach/wzbogaconych lub mniej kalorycznych/. Najważniejsze w nim jest ciasto miodowe i zapiekane orzechy /włoskie lub ziemne/, a pozostałe dodatki można dowolnie komponować. Kiedy piekłam je po raz pierwszy niesamowity smak orzechów zatopionych w karmelu i zapieczonych w kruchym cieście na dobre mną zawładnął i ciasto to  zajęło zaszczytne miejsce w moim notatniku.

 Składniki:
ciasto:
  • 600 g mąki  pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
masa orzechowa/do zapieczenia/ :
  • 300 g orzechów włoskich/posiekanych/
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
 masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 g masła
 oraz
  • 1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • ½ szklanki wiśni w likierze
 Wykonanie:
-Mąkę wymieszać z sodą, przesiać przez sitko na stolnicę.
-Masło /margarynę/ zetrzeć na grubej tarce połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić  na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki. 
- Składniki na masę orzechową umieścić w rondelku i gotować   na średnim ogniu ok.3-4 min.
- Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąty wielkości   foremki (u mnie ok. 25x35 cm) .
- Na jedną część rozwałkowanego ciasta wylać jeszcze ciepłą polewę orzechową. 
- Placki przełożyć na blaszkę i piec pojedynczo  / temp.180 st. C/ na miodowy kolor / ok.10-15 min/ .
- Należy kontrolować wypiek, ponieważ ciasto piecze się dość szybko.
- Ciasto po upieczeniu jest dość twarde, ale z upływem czasu  i po przełożeniu staje się mięciutkie.

- Ugotować budyń śmietankowy ,ostudzić i połączyć z masłem na gładką, puszystą masę.
- Wiśnie odsączyć z likieru , pokroić i połączyć z dżemem.
Składanie ciasta:

-  I ciasto
-  dżem
-  krem budyniowy
-  II ciasto
-  masa  kajmakowa
-  III ciasto z orzechami

Ciasto kroić po całkowitym zastygnięciu /najlepiej  zostawić na całą noc w chłodnym miejscu/ 


8 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie...:-) Wygląda pięknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammm wygląda przepysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho rewelacyjne!!! Zrobiłam na swoje urodziny, każdy zachwalał:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli najpierw pieczemy kazde 3 części w tym jedna już z polewą orzechową? wszystko miksujemy na polewy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczemy osobno 3 placki, w tym jeden z przestudzoną masą orzechową. Orzechy należy drobniutko posiekać......... / czy o tę polewę chodziło?/

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak wysoki wychodzi ten placuszek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dość wysoki, ale mieści sie w normie typowych ciast / nie mierzyłam /

      Usuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (13) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (6) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)