10.01.2014

Jabłka w pomarańczowym cieście


Tym razem  moja propozycja   na pyszny deser, podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko  to   chrupiące,  złociste,  owocowe półksięzyce polane ciepłym miodem z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Cząstki soczystych jabłek   w delikatnym naleśnikowym cieście z mocnym
  pomarańczowym akcentem . Odrobina miodu i skórki pomarańczowej  stanowi
 pyszne wykończenie całości.
Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • sok z 1  pomarańczy
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • kilka kropli esencji pomarańczowej
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
oraz 
 skórka z  pomarańczy
 kilka łyżek  miodu  

Wykonanie:

-Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy.
-Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodem miodem.

-Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat  i wyrobić drewnianą łyżką.
-Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
-Rozgrzać olej.
-Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i  kłaść na patelnię z  olejem.
 -Smażyć na jasnozłoty kolor.
- Odsączyć na ręczniku papierowym.
-Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem.
-Udekorować skórką i plasterkami   pomarańczy.



2 komentarze: