Tym razem moja propozycja na pyszny deser, podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko to chrupiące, złociste, owocowe półksięzyce polane ciepłym miodem z dodatkiem skórki pomarańczowej.
Cząstki soczystych jabłek w delikatnym naleśnikowym cieście z mocnym
pomarańczowym akcentem . Odrobina miodu i skórki pomarańczowej stanowi
pyszne wykończenie całości.
Składniki:pomarańczowym akcentem . Odrobina miodu i skórki pomarańczowej stanowi
pyszne wykończenie całości.
- 4-5 jabłek
- sok z 1 pomarańczy
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- kilka kropli esencji pomarańczowej
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
skórka z pomarańczy
kilka łyżek miodu
Wykonanie:
-Jabłka obrać i pokroić w półksiężyce.Skropić sokiem z pomarańczy.
-Skórkę pomarańczową /umytą i wyparzoną/ pokroić w cieniutkie paseczki i zagotować w małej ilości wody.Przecedzić, osuszyć i połączyć z lekko podgrzanym miodem miodem.
-Mąkę połączyć ze śmietaną i żółtkami. Dodać szczyptę soli ,mleko, aromat i wyrobić drewnianą łyżką.
-Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
-Rozgrzać olej.
-Cząstki jabłek wbijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na patelnię z olejem.
-Smażyć na jasnozłoty kolor.
- Odsączyć na ręczniku papierowym.
-Gotowe jabłka w cieście przełożyć na półmisek i polać ciepłym miodem.
-Udekorować skórką i plasterkami pomarańczy.
Świetny pomysł na deser:)
OdpowiedzUsuńA ja zjadam je na obiad i deser nie jest już konieczny...........
Usuń