Do przygotowania tych faworków potrzebujemy niewiele składników, kilkanaście minut na wyrobienie oraz pokrojenie ciasta i kolejne kilkanascie minut na smażenie .
Efekt: ...............dwa kopiate talelrze kruchutkich, delikatnych chruścików.
Karnawał w pełni , a faworki /chruściki / najbardziej smakują o tej właśnie porze roku.
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 żółtka
- ok. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu/lub octu/
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia /ok.500 g :smalec lub olej/
- cukier puder/ do posypania
Wykonanie:
-Z podanych składników zagnieść ciasto takie twarde jak na makaron.
-Przy pomocy wałka ciasto mocno wybić
powtarzając czynność spłaszczania, składania i wybijania kilkakrotnie, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki
powietrza.
-Ciasto przykryć ściereczką lub owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. -Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko / partiami/ i pokroić na paski 10/3 cm /można mniejsze/.
-Ciasto przykryć ściereczką lub owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. -Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko / partiami/ i pokroić na paski 10/3 cm /można mniejsze/.
-Na środku zrobić krótkie nacięcie i
przewinąć jeden koniec tak, by aby utworzył się węzeł.
-Smażyć
z obu stron na głębokim , gorącym tłuszczu /na jasnozłoty kolor/.
Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru
tłuszczu /na ręczniku papierowym/ , przełożyć na półmisek i posypać cukrem
pudrem.
zapraszam również na :
obowiązkowe w karnawale:)
OdpowiedzUsuń