Pyszny, pachnący pomarańczami makaron kokardki z kurczakowym ragu'
Kurczakowe ragu' z mocnym pomarańczowym akcentem , to pyszny dodatek dokażdego rodzaju makaronu /dziś z kokardkami Mamma Mia /
..........na co dzień i od święta..........
Składniki:
- 350 g fileta z piersi kurczaka
- 320 g makaronu kokardki" Mamma Mia"
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 niewielka cebulka
- mały kawałek selera naciowego
- 1 marchewka
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- szczypta szafranu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- majeranek/świeży lub suszony do smaku/
- pieprz świeżo zmielony/do smaku
- sól /do smaku
- kilka listków świeżego majeranku /do dekoracji
- cząstki pomarańczy /do dekoracji
Wykonanie:
-Warzywa obrać i pokroić w
drobną kosteczkę.
-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w
kostkę lub cienkie paseczki.
-Do podsmażonych warzyw dodać kawałeczki mięsa.
-Mieszając od czasu do czasu
dusić mięso z warzywami przez kilka minut.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Wlać wino i gotować do odparowania
alkoholu.
-Dodać sok wyciśnięty z
pomarańczy , otartą skórkę, szczyptę szafranu i kilka listków majeranku.
-W międzyczasie ugotować makaron
/al dente/.
-Makaron przecedzić i przełożyć
na patelnię z mięsem i warzywami.
-Dodać 3-4 łyżki wody z
ugotowanego makaronu, wymieszać i nałożyć na talerze.
-Danie udekorować cząstkami
pomarańczy i zielonymi listkami majeranku /lub młodego szpinaku/
jak apetycznie
OdpowiedzUsuń