7.01.2014

Makaron kokardki w kurczakowym ragu' z pomarańczami

Pyszny, pachnący pomarańczami makaron kokardki z kurczakowym ragu'


Kurczakowe ragu' z mocnym pomarańczowym akcentem , to pyszny dodatek dokażdego rodzaju makaronu /dziś z kokardkami Mamma Mia /
..........na co dzień i od święta..........
Składniki:
  • 350 g fileta z piersi kurczaka
  • 320 g makaronu kokardki" Mamma Mia"
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 niewielka cebulka
  • mały kawałek selera naciowego
  • 1 marchewka
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • szczypta szafranu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • majeranek/świeży lub suszony do smaku/
  • pieprz świeżo zmielony/do smaku
  • sól /do smaku
  • kilka listków świeżego majeranku /do dekoracji
  • cząstki pomarańczy /do dekoracji


Wykonanie:
-Warzywa obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
-Przełożyć na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażyć.
-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.
-Do podsmażonych warzyw dodać kawałeczki  mięsa.
-Mieszając od czasu do czasu dusić mięso z warzywami przez kilka minut.
-Doprawić do smaku solą  i pieprzem.
-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy , otartą skórkę, szczyptę szafranu i  kilka listków majeranku.
-W międzyczasie ugotować makaron /al dente/.
-Makaron przecedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami.
-Dodać 3-4 łyżki wody z ugotowanego makaronu, wymieszać i nałożyć na talerze.

-Danie udekorować cząstkami pomarańczy i zielonymi listkami majeranku /lub młodego szpinaku/



1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...