Bardzo smaczne, i zdrowe danie makaronowe z mieszanką warzyw strączkowych ,
Bogactwo smaków i wartości odżywczych to główna zaleta tej potrawy, która doskonale
smakuje w chłodne zimowe dni.
Składniki: / 4 porcje/
- 200 g makaronu kolanka
- 300 g dowolnej mieszanki warzyw strączkowych z przewagą fasoli:/ np. fasola biała, czerwona, adzuki, oczko, mungo, soczewica zielona , groch zielony i żółty połówki/
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchew
- kakawałek selera naciowego
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- mały kawałeczek ostrej papryczki
- kilka plasterków suszonych pomidorów
- starty parmezan do posypania
- kilka zielonych listków do dekoracji/bazylia, majeranek lub rozmaryn/
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
- świeżo zmielony pieprz/ do smaku
- sól /do smaku
Wykonanie:
-Warzywa strączkowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc.
-Odlać wodę z moczenia, zalać świeżą , zimną wodą i ugotować do miękkości.
-Odlać wodę z moczenia, zalać świeżą , zimną wodą i ugotować do miękkości.
-Seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce.
-Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy .
-Dodać czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy / na koniec wyjąć/.
-Warzywa krótko podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory suszone,mały kawałeczek posiekanej papryczki, wymieszać i połączyć z ugotowanymi warzywami strączkowymi.
-Połączyć z bulionem warzywnym.
-Makaron ugotować al dente, odsedzić i dodać do warzyw.
-Konsystencja dania powinna być podobna do bardzo gęstej zawiesistej zupy /jeśli bulionu jest zbyt mało należy go uzupełnić/.
-Warzywa wraz z makaronem gotować jeszcze 2-3 minuty / do połaczenia się smaków/.
-Dodać pozostałą oliwę , przyprawy, wymieszać i doprawić do smaku.
-Warzywa z makaronem podawać w miseczkach posypane parmezanem i ozdobione świeżymi ziołami.
-Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy .
-Dodać czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy / na koniec wyjąć/.
-Warzywa krótko podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory suszone,mały kawałeczek posiekanej papryczki, wymieszać i połączyć z ugotowanymi warzywami strączkowymi.
-Połączyć z bulionem warzywnym.
-Makaron ugotować al dente, odsedzić i dodać do warzyw.
-Konsystencja dania powinna być podobna do bardzo gęstej zawiesistej zupy /jeśli bulionu jest zbyt mało należy go uzupełnić/.
-Warzywa wraz z makaronem gotować jeszcze 2-3 minuty / do połaczenia się smaków/.
-Dodać pozostałą oliwę , przyprawy, wymieszać i doprawić do smaku.
-Warzywa z makaronem podawać w miseczkach posypane parmezanem i ozdobione świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz