07.01.2014

Szampańskie risotto


Niezwykle proste , szybkie  i eleganckie danie  kuchni włoskiej. 
Przygotowuje się je w niektórych regionach szczególnie na Nowy Rok.
Ale by przygotować  takie risotto nie potrzebujemy żadnej okazji. 
Wystarczy mieć pod ręką trochę  musującego wina lub prawdziwego szampana / po sylwestrze może coś  się uchowało/, dobry ryż , świeże masło i parmezan.
 Dodatek selera jest zupełnie indywidualnym sposobem urozmaicenia smaku i  można śmiało  z niego zrezygnować.
Składniki: /2 porcje/
  • 180 g ryżu Carnaroli
  • 1/2  cebuli
  • mały kawałek  selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5  łyżki   masła
  • 300 ml wytrawnego wina musującego
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • bulion warzywny /ok.500 ml/
  • biały pieprz /do smaku
  • sól   /do smaku
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu/do dekoracji

Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /pozostawić go na małym ogniu/.
-Cebulę drobno posiekać.
-Rozgrzać połowę masła z oliwą i podsmażyć cebulę /nie rumienić/.
-Dodać seler pokrojony w cienkie paseczki i chwilę poddusić.
-Wsypać ryż.
-Mieszając od czasu do czasu smażyć kilka minut /aż ryż wchłonie całkowicie tłuszcz/.
-Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
-Zmniejszyć ogień i uzupełnić odparowany płyn w takiej ilości, by przykrywał całkowicie ryż.
-Kontynuować gotowanie do uzyskania pożądanej miękkości ryżu i kremowej konsystencji dania  , dolewając  w miarę potrzeby gorący bulion.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać pozostałe masło, 1,5 łyżki startego  parmezanu  i starannie wymieszać.
-Gorące, kremowe  risotto przełożyć na głebokie talerze.
-Posypać resztą sera i czerwonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz