Przygotowuje się je w niektórych regionach szczególnie na Nowy Rok.
Ale by przygotować takie risotto nie potrzebujemy żadnej okazji.
Wystarczy mieć pod ręką trochę musującego wina lub prawdziwego szampana / po sylwestrze może coś się uchowało/, dobry ryż , świeże masło i parmezan.
Dodatek selera jest zupełnie indywidualnym sposobem urozmaicenia smaku i można śmiało z niego zrezygnować.
Dodatek selera jest zupełnie indywidualnym sposobem urozmaicenia smaku i można śmiało z niego zrezygnować.
Składniki: /2 porcje/
- 180 g ryżu Carnaroli
- 1/2 cebuli
- mały kawałek selera naciowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki masła
- 300 ml wytrawnego wina musującego
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
- bulion warzywny /ok.500 ml/
- biały pieprz /do smaku
- sól /do smaku
- kilka ziarenek czerwonego pieprzu/do dekoracji
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny /pozostawić go na małym ogniu/.
-Cebulę drobno posiekać.
-Rozgrzać połowę masła z oliwą i podsmażyć cebulę /nie rumienić/.
-Dodać seler pokrojony w cienkie paseczki i chwilę poddusić.
-Wsypać ryż.
-Mieszając od czasu do czasu smażyć kilka minut /aż ryż wchłonie całkowicie tłuszcz/.
-Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.
-Zmniejszyć ogień i uzupełnić odparowany płyn w takiej ilości, by przykrywał całkowicie ryż.
-Kontynuować gotowanie do uzyskania pożądanej miękkości ryżu i kremowej konsystencji dania , dolewając w miarę potrzeby gorący bulion.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać pozostałe masło, 1,5 łyżki startego parmezanu i starannie wymieszać.
-Gorące, kremowe risotto przełożyć na głebokie talerze.
-Posypać resztą sera i czerwonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz