Kolejna propozycja podania makaronu gryczanego ,ale tym razem z kapustą włoską i mięsem /pulpecikami/. Całość uzupełniona zółtym serkiem, który dodany do gorącego makaronu rozpuszcza sie tworząc kremową konsystecje dania. Odrobina ostrej papryczki i czerwonego pieprzu nadają całości delikatnej pikanterii.
Makaron gryczany / trudno go kupić w naszych sklepach, ale można przygotować samodzielnie/ można zastąpić dowolnym makaronem razowym lub z mąki orkiszowej.
Makaron gryczany / trudno go kupić w naszych sklepach, ale można przygotować samodzielnie/ można zastąpić dowolnym makaronem razowym lub z mąki orkiszowej.
Składniki /2 porcje/:
- 200 g makaronu gryczanego / krajanka
- 200 g mięsa mielonego /mieszane/
- 1 ząbek czosnku
- szczypta majeranku
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- kilka kropli sosu sojowego
- mała cebula
- ostrea papryczka/do smaku
- 250 g kapusty włoskiej
- 100 g sera fontina /zamiast fontiny można użyć mazdamera lub dobrego szwajcara, /
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz /do smaku
- sól /do smaku
- kilka ziarenek czerwonego pieprzu /do dekoracji
Wykonanie:
-Kapustę poszatkować
i ugotować / al dente/ w osolonej
wodzie.
-Mięso mielone doprawić do świeżo zmielonym
pieprzem i sosem sojowym.
-Dodać zmiażdżony czosnek , majeranek , paprykę , wyrobić na
gładką masę i uformować malutkie
kuleczki .
-Posiekać cebulę , zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną
papryczkę.
-Kuleczki mięsa przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć chwilę z każdej strony.
-W międzyczasie
ugotować makaron .
- Kapustę odsączć z nadmiaru wody , przełożyć na patelnię z mięsem, a następnie wsypać
ugotowany, odcedzony makaron i żółty ser
pokrojony w drobna kostkę/ lub starty na grubej tarce/.
-Trzymając patelnię na małym ogniu całość delikatnie wymieszać /można dodać
kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu/,doprawić ewentualnie do smaku.
-Makaron przełożyć na talerze , udekorować kolorowym
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz