10.01.2014

Piernikowe bajaderki

Pyszne i niezwykle proste do wykonania malutkie słodkości,  idealne na każdą okazję. 
Przygotowuje się je najczęściej z resztek ciast /a po świętach coś się zawsze znajdzie – u mnie pierniki.........dużo pierników ,które właśnie zdjęłam z choinki....../
W zależności od rodzaju użytych ciast lub ciasteczek możemy uzyskać różnorodne smaki.
 Dekorując  kolorowymi posypkami czekoladą , kakao, kokosem,orzechami czy migdałami  można stworzyć śliczne kolorowe kulki  którym  trudno  się oprzeć.
Składniki:/ ilość bajaderek zależy od ich wielkości/
  • 250 g drobno pokruszonych pierniczków
  • 200 g serka mascarpone
  • 100  g  śmietany kremówki
  • 100 g  białej  czekolady /może być gorzka/
  • 50 g cukru pudru
  • ½ szklanki posiekanych orzechów,migdałów /lub innych bakalii/
  • 4 łyżki alkoholu / rum, brandy  itp./
oraz  do obtoczenia i  dekoracji:
kakao , kokos, krokant orzechowy, cukrowa posypka, polewa czekoladowa
Wykonanie:
-Czekoladę pokruszyć, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
-Mascarpone utrzeć w misce z cukrem i połączyć z przestudzoną  czekoladą.
- Dodać pokruszone pierniczki,  orzechy i alkohol.
-Wszystkie składniki starannie połączyć ze sobą.*
-Masę wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Wilgotną ręką uformować dowolnej wielkości kulki i obtaczać je w kakao, kokosie i orzechach.
-Kulki można można również polać rozpuszczoną czekoladą.
-Gotowe kulki wstawić do lodówki aby stężały.

*jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać więcej okruszków, a jeśli zbyt sucha odrobinę dżemu , powidła lub śmietanki.
* do części masy dodałam 1 łyżkę ciemnego kakao 




4 komentarze: