Pyszne i niezwykle proste do wykonania malutkie słodkości, idealne na każdą okazję.
Przygotowuje się je najczęściej z resztek ciast /a po świętach coś się zawsze znajdzie – u mnie pierniki.........dużo pierników ,które właśnie zdjęłam z choinki....../
W zależności od rodzaju użytych ciast lub ciasteczek możemy uzyskać różnorodne smaki.
W zależności od rodzaju użytych ciast lub ciasteczek możemy uzyskać różnorodne smaki.
Dekorując kolorowymi posypkami czekoladą , kakao, kokosem,orzechami czy migdałami można stworzyć śliczne kolorowe kulki którym trudno się oprzeć.
Składniki:/ ilość bajaderek zależy od ich wielkości/
- 250 g drobno pokruszonych pierniczków
- 200 g serka mascarpone
- 100 g śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady /może być gorzka/
- 50 g cukru pudru
- ½ szklanki posiekanych orzechów,migdałów /lub innych bakalii/
- 4 łyżki alkoholu / rum, brandy itp./
oraz do obtoczenia i dekoracji:
kakao , kokos, krokant orzechowy, cukrowa posypka, polewa czekoladowa
Wykonanie:
-Czekoladę pokruszyć, dodać śmietankę i rozpuścić
w kąpieli wodnej, przestudzić.
-Mascarpone utrzeć w misce z cukrem i połączyć z
przestudzoną czekoladą.
- Dodać pokruszone pierniczki, orzechy i alkohol.
-Wszystkie składniki starannie połączyć ze sobą.*
-Masę wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Wilgotną ręką uformować dowolnej wielkości kulki
i obtaczać je w kakao, kokosie i orzechach.
-Kulki można można również polać rozpuszczoną czekoladą.
-Gotowe kulki wstawić do lodówki aby stężały.
*jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać więcej okruszków, a jeśli zbyt sucha odrobinę dżemu , powidła lub śmietanki.
* do części masy dodałam 1 łyżkę ciemnego kakao
Pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńpiękne!
OdpowiedzUsuńDomowa bombonierka,dzieło sztuki ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWo....... looks so wonderful thanks for this food guide. I like it so much.
OdpowiedzUsuń