Proste, smaczne i zdrowe danie ............ na piątkowy obiad / i nie tylko/.
Jest to jedno z moich ulubionych dań , do przygotowania którego użyłam
świeży filet z gładzicy. Można go śmiało zastąpić dowolnym gatunkiem ryby.
Potrawka z kaszy i ciecierzycy smakuje doskonale również samodzielnie.....
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 mały por /jasna część/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz /do smaku
- kawałek ostrej papryczki
- zielona pietruszka do dekoracji
- 2 płaty fileta gładzicy/bez skóry/
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- sól /do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-Obrany por pokroić w półkrążki i podsmażyć na oliwie.
-Wsypać ugotowaną ciecierzycę,
dodać pokrojoną papryczkę, kaszę jaglaną,
doprawić do smaku i przełożyć do przełożyć do
żaroodpornego ,
naczynia /przed podaniem wstawić do
piekarnika/.
-Umyte, osuszone płaty ryby
skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą.
-Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć masło.
-Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st/ na ok. 20 minut.
-Upieczoną rybę podawać z
przygotowaną wcześniej kaszą.
-Upieczone filety można ułożyć na wierzchu kaszy i wstawić ponownie na kilka minut do piekarnika.
-Udekorować zieloną pietruszką.
Prawdziwy, pożywny obiad. Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńhttp://bsylwia.blogspot.com/