4/06/2011

Lasagne z szynką i pieczarkami



Lasagne czyli makaronową, włoską  zapiekankę możemy zrobić na wiele sposobów, z dodatkiem różnych składników: zarówno mięsnych jak i warzywnych. Najważniejszy jest makaron, sos i ser ,
a reszta to fantazja i wyobraźnia.
Gotowe płaty lasagne znajdę zawsze  na mojej półce z makaronami,a inne składniki znajdą się w lodówce. Dzisiaj przygotowałam szybką wersję lasagne z szynką i pieczarkami.


Składniki:/ na 3-4 osoby/
  • 250 g makaronu lasagne
  • 150 g szynki gotowanej
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • ½ cebuli/można ominąć/
  • 1 ząbek czosnku/
  • 50 g startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz
  • kilka plastrów sera żółtego/użyłam fontina/
  • sos beszamelowy/ok.500g/
Wykonanie:
Umyte i obrane pieczarki pokroić w cienkie plastry , podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku /można  dodać posiekaną cebulę/, doprawić  do smaku solą i pieprzem.  Podgotować/ stopniowo po kilka szt./  płaty lasagne w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju /aby się nie sklejały/. Przepłukać zimną wodą i ułożyć pojedynczo na czystej ,suchej ściereczce . Przygotować sos beszamelowy . Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć na dno cienką warstwę  sosu i układać płaty ciasta . Na ciasto wyłożyć  plastry szynki/można ją również pokroić/w paseczki/, część pieczarek, sera żółtego i sosu beszamelowego,  posypać startym parmezanem.  Układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Zakończyć całość beszamelem i startym serem. Zapiekać w  nagrzanym piekarniku
 /180-190 st./ok. 30-35 min.




1 komentarz:

  1. śliczna ta Twoja lasagna, pewno cieszy oko i podniebienie:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (9) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)