Tym razem na moim talerzu zagościła pierś z kurczaka upieczona w pergaminie
"Papirus" ...Pomysł na.....podana z dodatkiem delikatnego sosu śmietankowo-porowego.
Sos przygotowuje się równocześnie z mięsem, a więc kolejny sposób na szybki obiadek.
Danie można uzupełnić pieczywem, ryżem lub ziemniakami....../chociaż ja wolę bez.../
Składniki: / 2 porcje/
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 arkusze pergaminu "PAPIRUS" /ulubiony smak/
oraz
- 150 g pora
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy "Ziarenka Smaku"
- 150-200 ml słodkiej śmietany
- pieprz ziołowy /do smaku/
Wykonanie:
-Pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie półkrążki.
-Rozgrzać oliwę , warzywo krótko podsmażyć .
-Przyprawę rozpuścić w ok.1/4 szklanki ciepłej wody i zalać pora.
-Warzywo dusić kilka minut /do miękkości/
-Pod koniec dodać śmietanę , dokładnie wymieszać i doprawić do smaku .
-Zdjąć z ognia.
-Umyte i wysuszone mięso z piersi kurczaka podzielić na 2 porcje /jeśli wymaga rozbić na grubość ok.1,5 cm./ .
-Plastry mięsa ułożyć na połówce pergaminu.
-Przykryć drugą częścią i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową/bez tłuszczu/.
-Piec na średnim ogniu po ok.5 min. z obu stron.
-Gorący sos przełożyć na półmisek i ułożyć na nim upieczoną pierś z kurczaka.
Sosy można dowolnie komponować i uzyskać w ten sposób zupełnie inny smakdania.
A oto inne propozycje na sposób podania piersi kurczaka / nie tylko/ przy zastosowaniu pomysłu na "PAPIRUS": jeśli chcesz ZOBACZ
też mam ten papirus, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana ;)
sos przepyszny ! :)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo go lubię!
Usuń