Prosty , ale niezwykle oryginalny sposób przygotowania pysznej, aromatycznej pieczeni z datkiem soczystych winogron.
Owoce nadają daniu delikatnego słodko-kwaśnego smaku i przyjemnego aromatu.
Aromatyczny , winny sos jest doskonałym uzupełnieniem i wykończeniem dania.
Składniki:
- 1 kg mięsa z udźca indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 1 cebula
- 1 marchew
- kawałek selera /użyłam naciowy/
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziarenek jałowca
- gałązka świeżego rozmarynu
- 500 g winogron /białe i czerwone/
- 250 ml białego, wytrawnego wina
- ok. 150 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, delikatnie oprószyć pieprzem, solą i zwinąć ściśle w rulon tworząc roladkę.
-Tak przygotowane mięso włożyć do specjalnej siatki/do formowania szynki/ lub obwiązać sznurkiem kuchennym.
-Wsunąć pod sznurek gałązkę rozmarynu.
-Na patelni rozgrzać oliwę z masłem , przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony.
-Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanki. Przecedzić sos i przelać do naczynia.
-Obrać marchew, seler , cebulę , czosnek i umieścić w brytfance z mięsem.
-Dodać bulion warzywny.
-Mięso posolić, oprószyć świeżym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok.40-min, obracając kilka razy w ciągu pieczenia.
-Umyte winogrona przekroić na polówki, usunąć pestki.
-Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, usunąć warzywa, dodać przygotowane owoce i dusić jeszcze na wolnym ogniu ok.15-20 min.
Gotową roladkę pokroić w plastry /po usunięciu sznurków/ przełożyć na półmisek wraz z winogronami i utworzonym sosem winnym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Jeśli sos okaże się zbyt rzadki należy zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej "rozpuszczonej" w niewielkiej ilości zimnej wody /ponownie zagotować/
Wyglada niesamowicie... Takie soczyste...
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie: http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/