20.10.2012

Pieczeń z indyka w winogronach

Prosty , ale niezwykle oryginalny sposób przygotowania pysznej, aromatycznej pieczeni  z datkiem soczystych winogron.

Owoce  nadają daniu  delikatnego słodko-kwaśnego smaku i przyjemnego aromatu. 
Aromatyczny , winny  sos jest doskonałym uzupełnieniem i wykończeniem dania.

Składniki:
  • 1 kg mięsa z udźca indyka
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  50 g masła
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  •  kawałek selera /użyłam naciowy/
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek jałowca
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 500 g winogron /białe i czerwone/
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • ok. 150 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

-Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, delikatnie oprószyć pieprzem, solą i zwinąć ściśle w rulon tworząc roladkę.
-Tak przygotowane mięso włożyć do  specjalnej siatki/do formowania szynki/  lub obwiązać sznurkiem kuchennym.
-Wsunąć pod sznurek gałązkę rozmarynu.
-Na patelni rozgrzać oliwę z masłem , przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony.
-Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Przyrumienione mięso  przełożyć do brytfanki. Przecedzić sos i przelać do naczynia.
-Obrać marchew, seler , cebulę , czosnek i umieścić w brytfance z mięsem.
-Dodać  bulion warzywny.
-Mięso posolić, oprószyć świeżym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok.40-min, obracając  kilka razy w ciągu pieczenia.
-Umyte winogrona przekroić na polówki, usunąć pestki.
-Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, usunąć warzywa,  dodać przygotowane owoce i dusić jeszcze na wolnym ogniu ok.15-20 min.
Gotową  roladkę pokroić w plastry /po usunięciu sznurków/ przełożyć na półmisek wraz z winogronami i utworzonym sosem winnym  i podawać z ulubionymi dodatkami.
Jeśli sos okaże się zbyt rzadki należy  zagęścić go  odrobiną mąki ziemniaczanej "rozpuszczonej" w niewielkiej ilości  zimnej wody /ponownie zagotować/




1 komentarz:

  1. Wyglada niesamowicie... Takie soczyste...

    Zapraszam do udziału w konkursie: http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........