Dynia jest bardzo wdzięcznym składnikiem wielu jesiennych dań, ale najbardziej znanym i lubianym jest chyba zupa z dyni, którą można przygotować na wiele sposobów - na ostro, słodko , z dodatkiem mleka ,ryżu lub makaronu.
Ale ta -to jest moja ulubiona zupa z dyni.
Ale ta -to jest moja ulubiona zupa z dyni.
Wypróbowałam już wiele przepisów , ale temu jestem najbardziej wierna.
Powtarzam ją często zmieniając jedynie dodatki smakowe.
Lekko pikantna, delikatnie słodkawa z dodatkiem warzyw i przypraw, wzbogacona aromatycznymi ziołami , startym parmezanem i kremowym serkiem /dziś Philadelphia/
Powtarzam ją często zmieniając jedynie dodatki smakowe.
Lekko pikantna, delikatnie słodkawa z dodatkiem warzyw i przypraw, wzbogacona aromatycznymi ziołami , startym parmezanem i kremowym serkiem /dziś Philadelphia/
Składniki:/4 porcje/
- 400 g obranej dyni
- 1/2 małej cebuli
- 2 małe ziemniaczki
- kawałeczek papryczki chili
- ok.600-800 ml bulionu warzywnego
- po szczypcie ziół/ kurkuma, kmin rzymski, tymianek, majeranek/
- zielony koperek/ lub pietruszka/do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
- pestki dyni /do dekoracji/
- paluszki ptysiowe /jako dodatek/
- biały serek kremowy typu "Philadelphia"/do dekoracji/
- parmezan starty do posypania
Wykonanie:
-Dynię obrać , usunąć pestki i pokroić w kostkę.
-Ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobniutko pokrojoną papryczkę, cebulę, ziemianki i delikatnie podsmażyć.
-Do podsmażonych warzyw dodać pokrojoną dynię, przyprawy, wymieszać i dusić przez kilka minut.
-Podduszone warzywa zalać szklanką bulionu i gotować do momentu, aż warzywa wchłoną całość płynu.
-W rondelku zagotować pozostałą część bulionu, dodać podduszone warzywa i kontynuować gotowanie do miękkości warzyw.
-Ugotowane warzywa zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Ulubioną gęstość / konsystencję /zupy należy uregulować bulionem.
-Gotową zupę-krem przełożyć do miseczek, posypać startym parmezanem, dodać kleksik serka kremowego ,posypać świezo zmielonym pieprzem, udekorować zielonym koperkiem lub pietruszką i pestkami dyni. Podawać z paluszkami /lub kulkami/ ptysiowymi
uwielbiam zupy z dyni :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.
OdpowiedzUsuńJa również bardzo ją lubię!
Usuń