Lasagne mięsne, warzywne czy grzybowe to pyszne zapiekanki makaronowe ,
którym trudno się oprzeć. Ciężka, kaloryczna lub delikatna i lekkostrawna.
To my sami o tym decydujemy i dowolnie komponujemy nasze ulubione smaki. Lasagne można przygotować bowiem na wiele sposobów, a nadziewać tym, czym tylko zechcemy.
Ostatnio polubiłam sposób przygotowania lasagne , który polega na przełożeniu nadzieniem ugotowanych 2 płatów ciasta bez konieczności zapiekania / tzw.otwarte/. Całość należy polać dowolnym, gorącym sosem /serowym lub beszamelem/ bezpośrednio na talerzu.
Wykorzystując ostatnie w tym roku świeże grzyby przygotowałam lasagne w ten właśnie sposób.
Składniki /4 porcje/
- 8 płatów ciasta na lasagne
- 500 g świeżych grzybów leśnych
- 300 g mięsa mielonego/mieszane/
- 60 g startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 200 g sera fontina /zobacz /
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
- 100 g masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ser pokroić w kostkę , umieścić w rondelku , zalać mlekiem i odłożyć do lodówki.
- Grzyby oczyścić i pokroić.
- Rozgrzać na patelni oliwę, na której podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i smażyć do lekkiego przyrumienienia ok.6 min.
- Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wlać wino i dusić do odparowania płynu.
- Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy ,wrzucić czosnek, delikatnie podsmażyć , dodać grzyby i dusić ok.10-15 min.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać drobniutko posiekaną zieloną pietruszkę /odłożyć do dekoracji kilka ładniejszych plasterków/.
- Podsmażone mięso połączyć z grzybami.
-Podgrzać mleko z serem, dodać masło, gotować na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.
- Zdjąć rondelek z ognia, do sosu dodać żółtko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku.
- W dużym rondlu zagotować wodę, posolić, dodać oliwę i gotować stopniowo płaty lasagne /najlepiej w-g zaleceń producenta/.
- Ugotowane płaty wyjmować cedzakiem i wykładać pojedynczo na czystej ściereczce /aby uniknąć sklejenia/
- Przygotować talerze /najlepiej lekko podgrzane/ .
- Na spód każdego wyłożyć ok.1 łyżkę sosu, położyć płat ciasta , rozłożyć sos mięsno-grzybowy, polać sosem /ok.1 łyżka/, posypać startym serem i przykryć drugim płatem.
- Powtarzać czynność z pozostałymi porcjami.
- Wierzch polać pozostałym sosem, udekorować odłożonymi grzybami i zieloną pietruszką.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz