Niezwykle proste danie z wykorzystaniem kaszy kukurydzianej , która niestety bardzo rzadko gości na naszych stołach. Może zapomnieliśmy o tej smacznej i bardzo zdrowej kaszy, może jej nie lubimy, a może po prostu nie mamy pojęcia co z nią zrobić..............?
Przyznam się szczerze , że kasza kukurydziana zagościła na moim stole na dobre kilka lat temu, kiedy to po raz pierwszy spróbowałam polenty z mięsnym ragu' / z dziczyzny/. Tak bardzo posmakowało mi to danie, że zainteresowałam się możliwościami wykorzystania kaszy kukurydzianej. A wielkimi znawcami w tej dziedzinie są oczywiście Włosi , dla których polenta jest przysmakiem i tradycyjnie króluje na stołach przez cały okres jesienno-zimowy. Do tej pory /z dzieciństwa/ kojarzyła mi się tylko z mlekiem /kukurydzianka/ i na gęsto ze świeżym masłem..... takie proste danie dla ubogich.
W tej chwili wiem , że z kaszy kukurydzianej można przygotować wiele smacznych dań i deserów.
Najbardziej lubię jednak polentę z dodatkiem sosów mięsnych oraz warzywnych przygotowanych na bazie pomidorów i grzybów.
Składniki /4 porcje/
- 300 g drobnej kaszki kukurydzianej /polenta/
- 400 g świeżych leśnych grzybów /mieszane/
- 300 g dojrzałych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- świeża bazylia / kilka listków/
- zielona pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Zagotować 1,5 l. wody , dodać łyżeczkę soli.
- Do gotującej się wody wsypywać powoli kaszę kukurydzianą i mieszając drewnianą łyżką gotować do gęstości / przestrzegać czasu zalecanego przez producenta w zależności od gatunku kaszy/.
- Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki oliwy z oliwek.
- W międzyczasie oczyścić grzyby i pokroić w plastry lub kostkę.
- obrać czosnek , lekko zmiażdżyć, umyć i pokroić bazylię i pietruszkę.
- Sparzyć pomidory, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek ,1 łyżkę drobniutko posiekanej zielonej pietruszki , delikatnie podsmażyć, dodać grzyby i mieszając smażyć kilka minut na mocnym ogniu.
- podsmażone grzyby doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.15 min.
- Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać ząbek czosnku, pomidory, doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić na średnim ogniu ok.8 min./mieszając od czasu do czasu/, dodać bazylię.
- Grzyby połączyć z pomidorami, delikatnie wymieszać.
- Ugotowaną, gorącą polentę wyłożyć na podłużny półmisek, uformować łyżką wgłębienie ,a tym samym wyższe brzegi tak, aby na środku można było umieścić nadzienie.
- Gorący sos grzybowy nałożyć do wgłębienia polenty, przybrać zieloną pietruszką i podawać .
nigdy nie jadłam polenty...pięknie wygląda...
OdpowiedzUsuńuwielbiam polentę a z grzybami musi smakować rewelacyjnie:)zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuń