Delikatnie pachnące lawendą ciasto kruszonkowe i czekoladowe powidła śliwkowe stworzyły bardzo ciekawe połączenie smaków. Błyskawicznie powstało i błyskawicznie zniknęło.
Ciasta kruszonkowe, crumble owocowe goszczą u mnie dość często w różnych odmianach smakowych. Są to wypieki proste , smaczne i łatwe do przygotowania.
Chrupiąca kruszonka najbardziej smakuje jeszcze ciepła.
Chrupiąca kruszonka najbardziej smakuje jeszcze ciepła.
Ciasta można przygotować używając dowolnych owoców , których jesienią mamy pod dostatkiem lub gotowych powideł czy dżemów.
Składniki:/foremka 20-28 cm/
- 300 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych płatków owsianych
- 50 g zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki rozkruszonych kwiatów lawendy
- 120 g cukru pudru
- 200 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- ok.400 g powideł śliwkowo-czekoladowych
........zamiast lawendy do ciasta można dodać dowolny, ulubiony aromat...
Wykonanie:
- Powidła podgrzać, dodać czekoladę , kakao i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Pozostawić do przestudzenia.
- Składniki sypkie wymieszać , dodać tłuszcz i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę.
-Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Część kruszonki / ok.2-3 /wyłożyć na dnie nasmarowanej foremki, lekko przygnieść.
- Na warstwę ciasta nałożyć równomiernie powidła i przykryć pozostałą częścią kruszonki.
-Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika/180-190 st.C/
achhh jakie boskie ciacho
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto i pysznie. Niczego więcej do szczęścia nie trzeba :)
OdpowiedzUsuń