Bardzo smaczne i proste danie makaronowe z dodatkiem duszonych warzyw.
Makaron w połączeniu z warzywami mogę jadać codziennie bez obawy, że przybędzie mi dodatkowych kilogramów. Makaron nie tuczy lecz dodatki , z którym go zjadamy. Jest on niezwykle pożądanym składnikiem naszego codziennego jadłospisu , a w połączeniu z warzywami stanowi bardzo wartościowy posiłek. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością, bo i tutaj są też pewne limity. Nauczyłam się/ to już właściwie nawyk/ gotować makaron odmierzając dokładnie jego wagę. Tak jak kiedyś wydawało mi się to dziwne, tak teraz jest jest to moim naturalnym odruchem. Odważona porcja makaronu jest zupełnie wystarczająca , a nie marnuje się nic.
Składniki /2 porcje/
- 160-200 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1/2 żółtej papryki
- 2 pomidory
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki majeranku/do dekoracji/
Wykonanie:
-Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta.
-Bakłażan dokładnie umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę , przełożyć na sitko i posolić. Pozostawić na kilkanaście minut.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać ząbek czosnku i pokrojoną drobno cebulę . Warzywa delikatnie podsmażyć .
Pomidor spożyć, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
-Umytą cukinie pokroić w plasterki /lub w kostkę/.
-Paprykę pokroić w paseczki.
-Do podsmażonej cebulki dodać paprykę, cukinię i bakłażana /należy wypłukać go z nadmiaru soli/, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut.
-Dodać do warzyw pomidory ,wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieszanką ziół.
-Sos jest gotowy kiedy warzywa są miękkie, ale zachowują jednocześnie swoją jędrność.
-Ugotowany , przecedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze.
-Udekorować świeżymi listkami majeranku.
... jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody z gotującego się makaronu.
jakie kolory!!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie! Też lubię makaron w wersji nietuczącej :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Tagliatelle i całą resztę mam w lodówce więc na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńwarzywne cudo:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, uwielbiam makarony, wersji z warzywami jeszcze nie robiłam, w lidlu właśnie tydzień włoski więc zapas różnych makaronów już zrobiłam, czas zrobić coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i lekkie danie:) Do tego dzisiaj na deser zaserwowłam, równie lekkie placuszki z ricottą:)
OdpowiedzUsuń