06.10.2012

Pierś kurczaka w sosie z pora - ..pomysł na "PAPIRUS"


Tym razem na moim talerzu zagościła pierś z kurczaka upieczona w pergaminie 
"Papirus" ...Pomysł na.....podana  z dodatkiem delikatnego sosu śmietankowo-porowego. 
Sos przygotowuje się równocześnie z mięsem, a więc kolejny sposób na szybki obiadek.
 Danie można uzupełnić pieczywem, ryżem lub ziemniakami....../chociaż ja wolę bez.../
  

Składniki: / 2 porcje/
  • 300 g mięsa  z piersi kurczaka
  • 2 arkusze pergaminu "PAPIRUS" /ulubiony  smak/
oraz
  • 150 g pora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy "Ziarenka Smaku"
  • 150-200 ml  słodkiej śmietany
  • pieprz  ziołowy /do smaku/
Wykonanie:
-Pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie półkrążki.
 -Rozgrzać oliwę , warzywo krótko podsmażyć . 
-Przyprawę rozpuścić w ok.1/4 szklanki ciepłej wody i zalać pora.
 -Warzywo dusić kilka minut /do miękkości/
-Pod koniec dodać śmietanę , dokładnie wymieszać i doprawić do smaku . 
-Zdjąć z ognia.
-Umyte i wysuszone  mięso z piersi kurczaka podzielić na 2 porcje /jeśli wymaga rozbić na grubość ok.1,5 cm./ .
 -Plastry mięsa ułożyć  na połówce pergaminu. 
-Przykryć drugą częścią i przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową/bez tłuszczu/.
 -Piec na średnim ogniu po ok.5 min. z obu stron.
-Gorący sos przełożyć na półmisek i ułożyć na nim  upieczoną  pierś z kurczaka.

Sosy można dowolnie komponować i uzyskać w ten sposób zupełnie inny smakdania.
A oto inne propozycje na sposób podania piersi kurczaka / nie tylko/ przy zastosowaniu pomysłu na "PAPIRUS": jeśli chcesz     ZOBACZ

e

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........