W prostocie tego ciasta ukryty jest prawdziwy smak , a dodatek aromatycznych, sezonowych owoców nadaje mu prawdziwego uroku. Tym razem z pachnące , dojrzałe śliwki .
Wiele razy piekłam ciasta z dodatkiem owoców i kruszonki. Różne proporcje składników, podobny
sposób wykonania , a ciasto zawsze się udaje / bo nie ma tu co zepsuć/.
Moje ciasto przygotowałam w/g przepisu Anny Moroni z włoskiego programu "La prova del cuoco". Zachęciła mnie prostota, szybkość w przygotowaniu i efekt końcowy. Przepis przeleżał w moich notatkach prawie cały rok i wreszcie doczekał się. Pora przetestować , bo sezon śliwkowy w pełni .
Składniki:
- 400 g mąki pszennej/ użyłam typ 00/
- 130 g masła
- 1 jajo
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
- 800 g śliwek/bez pestek/
- 300 g cukru
dodatkowo: 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
-Owoce umieścić w szklanym naczyniu, dodać cukier i umieścić w kuchence mikrofalowej na 10-12 min / max.moc/.
- Śliwki powinny zamienić się w gęstą marmoladkę /jeśli nie należy przedłożyć czas ogrzewania/
-Dodać cynamon, wymieszać.
-Dodać cynamon, wymieszać.
- Marmoladę wystudzić.
-Mąkę, proszek cukier wymieszać, dodać masło, jajko energicznie i krótko palcami utworzyć kruszonkę.
-Mąkę, proszek cukier wymieszać, dodać masło, jajko energicznie i krótko palcami utworzyć kruszonkę.
-Foremkę /22-30 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia /papier zwilżyć,wykręcić z nadmiaru wody i dopasować do foremki/.
ach nie ma nic lepszego jak takie domowe ciacho ze śliwkami:) wspaniałe
OdpowiedzUsuńSzczególnie o tej porze roku......
OdpowiedzUsuńoj, ale musi smakować:)
OdpowiedzUsuńWYgląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że muszę się zabrać za odchudzanie:(
właśnie oblizuję palce. Ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę...czasem prosty przepis wydobywa rzeczywisty smak i aromat ....
Usuń