Kolejny pomysł na przygotowanie szybkiego i pysznego obiadu z wykorzystaniem pergaminu:
Tym razem użyłam zmielonego mięsa z piersi kruczka.
Mięso w całości piekłam już kilka razy, wypróbowałam wszystkie smaki "pergaminu" i moja opinia jest bardzo pozytywna..... REWELACJA!
Mięso w całości piekłam już kilka razy, wypróbowałam wszystkie smaki "pergaminu" i moja opinia jest bardzo pozytywna..... REWELACJA!
Papirus to niezwykle szybki i prosty sposób na przygotowanie obiadu i dlatego warto mieć zawsze pod ręką torebkę tej przyprawy. Niezbędna jest również patelnia teflonowa.
Kotleciki z mięsa mielonego najczęściej smażę na tłuszczu lub piekę w piekarniku.
Tym razem użyłam pergaminu i muszę stwierdzić, ze próba powiodła się /za pierwszym razem/,
a kotleciki były doskonałe. Należy jedynie pamiętać, by nie doprawiać mięsa. Przyprawy, które znajdują się na wewnętrznej stronie pergaminu w trakcie pieczenia doskonale wnikają w głąb mięsa nadając mu smaku i ziołowego aromatu / w zależności od użytego rodzaju/.
Tym razem użyłam pergaminu i muszę stwierdzić, ze próba powiodła się /za pierwszym razem/,
a kotleciki były doskonałe. Należy jedynie pamiętać, by nie doprawiać mięsa. Przyprawy, które znajdują się na wewnętrznej stronie pergaminu w trakcie pieczenia doskonale wnikają w głąb mięsa nadając mu smaku i ziołowego aromatu / w zależności od użytego rodzaju/.
Składniki: /4 porcje/
- 1 opakowanie ...pomysł na "PAPIRUS" Soczysta pierś z kurczaka : Winiary
- 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
...Do przygotowania mojego dania użyłam mięsa z piersi kurczaka /które zmieliłam przy zakupie / oraz pergaminu z ziołami i czosnkiem , ale dodatkowo dodałam do mięsa 1/4 cebuli i ząbek czosnku uzyskując w ten sposób pikantne kotleciki podwójnie czosnkowe /to tak z przyzwyczajenia ,
ale można ten dodatek pominąć , ponieważ przyprawy w pergaminie są wystarczajcie.
ale można ten dodatek pominąć , ponieważ przyprawy w pergaminie są wystarczajcie.
Wykonanie:
Mięso mielone umieścić w misce, dodać jajko, bułkę tartą , zieloną pietruszkę /ewentualnie pokrojoną cebulkę lub czosnek/. Masę starannie wymieszać. Uformować 4 kulki mięsne. Każdą kulę kłaść bezpośrednio na połówce pergaminu, przykryć drugą częścią , lekko spłaszczyć , aż do uzyskania kotlecika odpowiedniej grubości /ok.1,5 cm/ i wielkości. Pergamin przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową i piec /na średnim ogniu/ z obu stron po ok.4-5 min.
Gotowe kotleciki podawać z ulubiona surówką.
Z mięsa można również uformować wałeczek i otrzymamy w ten sposób mieloną "roladkę".
Przygotowałam 2 małe roladki, które ułożyłam na jednym arkuszu pergaminu.
Rozłożyłam cały pergamin, roladki umieściłam obok siebie, blisko zgięcia, a następnie przykryłam od góry zawijając każdą roladkę tak, aby się nie stykały ze sobą. Pergamin przełożyłam na rozgrzaną patelnię i piekłam z obu stron po 4 min.
Rozłożyłam cały pergamin, roladki umieściłam obok siebie, blisko zgięcia, a następnie przykryłam od góry zawijając każdą roladkę tak, aby się nie stykały ze sobą. Pergamin przełożyłam na rozgrzaną patelnię i piekłam z obu stron po 4 min.
A oto gotowe, mielone kotleciki i roladki z piersi kurczaka .
Aromatyczne, pachnące i upieczone bez użycia tłuszczu, który najczęściej uważany jest za niezbędny do przygotowania tego rodzaju mięsa.
Główną zaletą "Pomysłu na .........Papirus " jest możliwość przygotowania smacznego obiadu w ciągu kilkunastu minut. Właśnie dlatego dodatki powinny być równie proste i nie wymagające dodatkowego czasu na skompletowanie dania.
Mielone kotleciki ze świeżą sałatką /mix sałatek,czerwona cebula, pomidorki koktajlowe,czerwona papryka/skropiona sosem winegret.
Kotlecik mielony z sałatką z młodej cukinii / blanszowanej/ oraz żółtej i czerwonej papryki - warzywa doprawione do smaku, skropione oliwą i octem jabłkowym.
A oto inne propozycje na sposób podania piersi kurczaka / nie tylko/ przy zastosowaniu pomysłu na "PAPIRUS":ZOBACZ
Dla mnie pomysł z pergaminem to też rewelacja. Ja tak smażę mięso od kilku lat ze względu na dietę domownika. Polecam wypróbowac także wariacje z rybą. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńRybę wypróbowałam również.....jakiś czas temu....
UsuńPyszny pomysł na obiadek, ja robiłam roladki w papirusie ze szpinakiem i serkiem Bałkańskim(z lidla), pychota, rybki jeszcze nie robiłam, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuń