Składniki:/ 4 porcje/
- 300 g ryżu Carnaroli
- 400-500 g świeżych grzybów
- 1 cebula
- 150 ml białego,wytrawnego wina
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 800 ml bulionu warzywnego
- 50 g startego parmezanu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu/do dekoracji/
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek ekstravergine
- 50 g masła
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- 150 g kremowego sera Robiola /zobacz/
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa/szczypta/
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Podgrzać bulion i pozostawić garnek na niewielkim ogniu.
-Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, łyżeczkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę
i delikatnie podsmażyć .
Wsypać ryż i smażyć ok. 1 minutę, starannie mieszając. -Wlać wino i gotować do odparowania płynu.
-Dodać chochelką gorący bulion, tak by całkowicie pokrywał ryż i kontynuować gotowanie .
-Z chwilą gdy ryż wchłonie bulion należy go stopniowo uzupełniać.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem
-Mieszając gotować ryż do miękkości /al dente/ ok.15 minut.
-W międzyczasie oczyścić i pokroić
grzyby . Kilka ładniejszych kapeluszy pokroić w cienkie plasterki /posłużą do dekoracji/.
-Na osobnej patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy, czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć ok. 4-5 minut.
-Podsmażone grzyby przełożyć do gotującego się ryżu na kilka minut przed końcem gotowania.
-Dodać 2 łyżeczki masła, starty parmezan, dokładnie wymieszać
/ewentualnie dosolić/.
-Gotowe risotto zdjąć z ognia , przykryć pokrywką i pozostawić na ok.2 min. by odpoczęło.
-Nakładać na talerze polewając sosem serowym.
-Ozdobić świeżym rozmarynem lub zieloną pietruszką.
Sos serowy: /do przygotowania sosu można użyć dowolnego, ulubionego serka o kremowej konsystencji/
-Serek i pozostałe masło umieścić w niewielkim rondelku, dodać mleko i gotować kilka minut .
-Do gorącego sosu dodać żółtka i energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowe, gorące risotto można umieścić w szklanych miseczkach / posmarowanych od wewnątrz oliwą / , odczekać kilka minut , aż masa lekko zastygnie i energicznym ruchem przełożyć na talerzyki.
Jeśli ścianki każdej miseczki wyłożymy od wewnątrz cienkimi, podsmażonymi plasterkami grzybów otrzymamy ciekawy efekt końcowy.
Każdą porcję polać gorącym sosem serowym i ozdobić świeżymi listkami rozmarynu.
Risotto z grzybami można również podać w tradycyjny sposób i przełożyć bezpośrednio na talerze.
o kurcze, obłędnie podane!:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe
zdjęcia genialne! ale sobie smaku narobiłam!
OdpowiedzUsuń