Pipe rigate con zucca, catalogna e uva
Zupełnie od niedawna w dniu 25 października obchodzony jest
Światowy Dzień Makaronu.
Mistrzami w przygotowaniu i zjadaniu makaronu są oczywiście Włosi.
Spotkałam się z określeniem, że dla Włocha dzień bez makaronu jest dniem straconym.
Światowy Dzień Makaronu.
Mistrzami w przygotowaniu i zjadaniu makaronu są oczywiście Włosi.
Spotkałam się z określeniem, że dla Włocha dzień bez makaronu jest dniem straconym.
Tak więc dla jednych to zwykły dzień z ulubionym, podstawowym daniem makaronowym , a dla innych to okazja do przygotowania czegoś ekstra.
Ja postanowiłam przyrządzić danie makaronowe , którego do tej pory nie znałam i nigdy nie robiłam /zainspirowana przepisem z włoskiego programu TV "La prova del cuoco"/. Trochę dziwne i niespotykane zestawienie składników, ale przecież z makaronu można wyczarować tak wiele dań ile tylko zapragniemy. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, fantazji i.....odwagi. Moje danie to połączenie makaronu ze słodką dynią, gorzką cykorią i delikatnie kwaskowatymi winogronami. Efekt końcowy bardzo przyjemny i chętnie powtórzę to danie jeszcze raz. Szkoda tylko, że w naszym kraju liście cykorii są praktycznie niedostępne.
Składniki:/4 porcje/
- 300 g makaronu kolanka /pipe rigate/
- 400 g dyni
- 400 g cykorii /catalogna/
- 200 g czarnych winogron/ użyłam białe/
- 1 cebula czerwona
- 50 g startego sera Grana Padano
- 1-2 listki laurowe
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
-Liście cykorii dokładnie przebrać , umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
-W dość dużym garnczku zagotować wodę, posoli i wrzucić cykorię. Gotować ok.15 min.
-Ugotowaną cykorię wyjąć łyżką cedzakową / wodę z gotowania zachować/ , przelać zimną wodą i przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą /ok. 2 łyżki/, dusić na wolnym ogniu do całkowitego odparowania płynu.
-Winogrona umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.
-Dynię obrać i pokroić w kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojoną drobno cebulę.
-Dodać dynię, listek laurowy,doprawić do smaku solą, pieprzem i mieszając dusić do miękkości.
-Do wrzącej wody pozostałej z ugotowanej cykorii wrzucić makaron i ugotować go al dente.
-Ugotowany, przecedzony makaron przełożyć do miękkiej /ale nie rozgotowanej /dyni, delikatnie wymieszać.
-Makaron przełożyć na talerze, na wierzchu wyłożyć cykorię i ozdobić połówkami winogron.
-Całość posypać startym serem /w-g uznania/
jej, nigdy nie przyrządzałam makaronu z winogronami, ale wygląda przepięknie:)
OdpowiedzUsuńfantastyczne smaki!
OdpowiedzUsuńwinogron z makaronem jeszcze nie jadłam, ale korci mnie bardzo ten przepis:D
w końcu cykoria w zjadliwej formie! muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń