25.10.2012

Makaron kolanka z dynią , cykorią i winogronami

Pipe rigate con zucca, catalogna e uva


 Zupełnie od niedawna w dniu 25 października obchodzony jest
  Światowy Dzień Makaronu.
 Mistrzami w przygotowaniu i zjadaniu makaronu są oczywiście Włosi. 
Spotkałam się z określeniem, że dla Włocha dzień bez makaronu jest dniem straconym.
Tak więc dla jednych to zwykły dzień z ulubionym, podstawowym daniem makaronowym , a dla innych  to okazja do przygotowania czegoś ekstra.
Ja postanowiłam przyrządzić danie makaronowe , którego do tej pory  nie znałam i nigdy nie robiłam  /zainspirowana przepisem z włoskiego programu TV "La prova del cuoco"/. Trochę dziwne i niespotykane zestawienie składników, ale przecież z makaronu można wyczarować tak wiele dań  ile tylko zapragniemy. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, fantazji  i.....odwagi.  Moje danie to połączenie makaronu ze słodką dynią, gorzką cykorią i delikatnie kwaskowatymi winogronami. Efekt końcowy bardzo przyjemny i chętnie powtórzę to danie jeszcze raz. Szkoda tylko, że w naszym kraju liście cykorii są praktycznie niedostępne. 


Składniki:/4 porcje/

  • 300 g makaronu kolanka /pipe rigate/
  • 400 g dyni
  • 400 g cykorii /catalogna/
  • 200 g czarnych winogron/ użyłam białe/
  • 1 cebula czerwona
  • 50 g   startego sera Grana Padano
  • 1-2 listki laurowe
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

-Liście cykorii dokładnie przebrać , umyć  i  pokroić na mniejsze kawałki.
 -W  dość dużym garnczku zagotować wodę,  posoli i wrzucić cykorię. Gotować ok.15 min. 
-Ugotowaną cykorię wyjąć łyżką cedzakową / wodę z gotowania zachować/ , przelać zimną wodą i przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą /ok. 2  łyżki/, dusić na wolnym ogniu do całkowitego odparowania  płynu.
-Winogrona umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.
-Dynię obrać i pokroić w kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojoną drobno cebulę.
-Dodać dynię, listek laurowy,doprawić do smaku solą, pieprzem i  mieszając dusić do miękkości.
-Do wrzącej wody pozostałej z ugotowanej cykorii wrzucić makaron i ugotować go al dente.
-Ugotowany, przecedzony makaron przełożyć do miękkiej /ale nie rozgotowanej /dyni, delikatnie wymieszać.
-Makaron przełożyć na talerze, na wierzchu wyłożyć cykorię i ozdobić połówkami winogron.
-Całość posypać startym serem /w-g uznania/
O wiele lepiej danie prezentuje się z czerwonymi winogronami

Dyniowe przysmaki

3 komentarze:

  1. jej, nigdy nie przyrządzałam makaronu z winogronami, ale wygląda przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne smaki!
    winogron z makaronem jeszcze nie jadłam, ale korci mnie bardzo ten przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  3. w końcu cykoria w zjadliwej formie! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........