Sałatka z kurczakiem , która bardzo często zastępuje mi danie obiadowe.
Jest smaczna, niezwykle prosta i szybka do przygotowania......i myślę że wszyscy ją doskonale znają.
Do takiej sałatki najczęściej wykorzystuję mięso, które zostaje mi z poprzedniego dnia.
Tym razem jednak specjalnie przy użyciu pergaminu przygotowałam aromatyczną pierś z piersi kurczaka , a po przestudzeniu połączyłam ją z warzywami i jogurtowym majonezem.
Tak powstała pyszna sałatka, której smak można dowolnie zmieniać poprzez dowolną kombinację warzyw i dodatków.
Do takiej sałatki najczęściej wykorzystuję mięso, które zostaje mi z poprzedniego dnia.
Tym razem jednak specjalnie przy użyciu pergaminu przygotowałam aromatyczną pierś z piersi kurczaka , a po przestudzeniu połączyłam ją z warzywami i jogurtowym majonezem.
Tak powstała pyszna sałatka, której smak można dowolnie zmieniać poprzez dowolną kombinację warzyw i dodatków.
Składniki:/ 2 porcje/
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 arkusze pergaminu "Papirus" Pomysł na.....Winiary
oraz / dowolne ilości /
- zielona sałata lub mix sałatek
- groszek zielony gotowany/konserwowy/
- marchew gotowana/marynowana/
- papryka czerwona i żółta marynowana
- kukurydza konserwowa
- ogórek konserwowy
- cebula czerwona konserwowa
- kilka łyżek majonezu i jogurtu naturalnego
- świeżo zmielony pieprz
-Rozgrzać patelnię/ teflonową/
-Przygotować plastry z piersi kurczaka lekko rozbijając mięso na ok.1,5 cm grubości
-Ułożyć każdy plaster na połowie pergaminu i przykryć drugą połową
-Przygotowane w ten sposób mięso położyć na rozgrzanej patelni
-Smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony
-Upieczone mięso przełożyć z pergaminu na talerz
- Przestudzoną pierś z kurczaka pokroić w średniej grubości paski i ułożyć na półmisku.
- Warzywa odsączyć z zalewy, większe kawałki pokroić w kostkę,cebulę w krążki sałatkę rozdrobnić i dodać do kurczaka tworząc dowolne kompozycje .
- Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i dodać do przygotowanych składników.
- Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem .
Sałatkę można podawać na półmisku lub w małych miseczkach
niezwykle apetycznie to wygląda:D
OdpowiedzUsuń