11.10.2012

Sałatka z papirusowym filetem drobiowym


Sałatka z kurczakiem , która bardzo często zastępuje mi danie obiadowe.
 Jest smaczna, niezwykle  prosta i szybka do przygotowania......i myślę że wszyscy ją doskonale znają. 
Do takiej sałatki najczęściej wykorzystuję mięso, które zostaje mi z  poprzedniego dnia.
 Tym razem jednak specjalnie przy użyciu  pergaminu przygotowałam aromatyczną  pierś z piersi kurczaka , a po przestudzeniu połączyłam ją z warzywami i jogurtowym majonezem. 
Tak powstała pyszna sałatka, której smak można dowolnie zmieniać poprzez dowolną  kombinację warzyw i dodatków.
Składniki:/ 2 porcje/
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 arkusze pergaminu "Papirus" Pomysł na.....Winiary
oraz / dowolne ilości /
  •  zielona sałata lub mix sałatek
  • groszek zielony gotowany/konserwowy/
  • marchew gotowana/marynowana/
  • papryka czerwona i żółta marynowana
  • kukurydza konserwowa
  • ogórek konserwowy
  • cebula czerwona konserwowa
  • kilka łyżek majonezu i jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:


-Rozgrzać patelnię/ teflonową/
-Przygotować plastry z piersi kurczaka lekko rozbijając mięso na ok.1,5 cm grubości
-Ułożyć każdy plaster na połowie pergaminu i przykryć drugą połową
-Przygotowane w ten sposób mięso położyć na rozgrzanej patelni
-Smażyć na  średnim ogniu  po 5 minut z każdej strony
-Upieczone  mięso przełożyć z pergaminu na talerz

- Przestudzoną pierś z kurczaka pokroić w średniej grubości paski i ułożyć na półmisku.
- Warzywa  odsączyć z zalewy,  większe kawałki pokroić w kostkę,cebulę w krążki   sałatkę rozdrobnić  i dodać do kurczaka tworząc  dowolne kompozycje .
- Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i dodać do przygotowanych składników.
- Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem .
Sałatkę można podawać na półmisku lub w małych miseczkach


A oto inne propozycje na sposób podania piersi kurczaka / nie tylko/ przy zastosowaniu pomysłu na "PAPIRUS": .....jeśli chcesz .....    ZOBACZ.....jeśli nie....dziękuję za miłą wizytę....

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........