01.01.2013

Ciasto miodowo - orzechowe przekładane......


Pyszne kruche ciasto miodowe z dużą ilością orzechów, przełożone powidłe lub dżemem , masą budyniową i kajmakową często gości u mnie nie tylko na świątecznym stole.


Należy domoich  ulubionych ciast więc piekę  je dość często  w różnych wersjach/wzbogaconych lub mniej kalorycznych/. Najważniejsze w nim jest ciasto miodowe i zapiekane orzechy /włoskie lub ziemne/, a pozostałe dodatki można dowolnie komponować. Kiedy piekłam je po raz pierwszy niesamowity smak orzechów zatopionych w karmelu i zapieczonych w kruchym cieście na dobre mną zawładnął i ciasto to  zajęło zaszczytne miejsce w moim notatniku.

 Składniki:
ciasto:
  • 600 g mąki  pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
masa orzechowa/do zapieczenia/ :
  • 300 g orzechów włoskich/posiekanych/
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
 masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 g masła
 oraz
  • 1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • ½ szklanki wiśni w likierze
 Wykonanie:
-Mąkę wymieszać z sodą, przesiać przez sitko na stolnicę.
-Masło /margarynę/ zetrzeć na grubej tarce połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić  na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki. 
- Składniki na masę orzechową umieścić w rondelku i gotować   na średnim ogniu ok.3-4 min.
- Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąty wielkości   foremki (u mnie ok. 25x35 cm) .
- Na jedną część rozwałkowanego ciasta wylać jeszcze ciepłą polewę orzechową. 
- Placki przełożyć na blaszkę i piec pojedynczo  / temp.180 st. C/ na miodowy kolor / ok.10-15 min/ .
- Należy kontrolować wypiek, ponieważ ciasto piecze się dość szybko.
- Ciasto po upieczeniu jest dość twarde, ale z upływem czasu  i po przełożeniu staje się mięciutkie.

- Ugotować budyń śmietankowy ,ostudzić i połączyć z masłem na gładką, puszystą masę.
- Wiśnie odsączyć z likieru , pokroić i połączyć z dżemem.
Składanie ciasta:

-  I ciasto
-  dżem
-  krem budyniowy
-  II ciasto
-  masa  kajmakowa
-  III ciasto z orzechami

Ciasto kroić po całkowitym zastygnięciu /najlepiej  zostawić na całą noc w chłodnym miejscu/ 


9 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda! Jutro ostatni dzień konkursu, serdecznie zapraszamy! Do wygrania Książka Roberta Makłowicza wraz z jego autografem!http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie...:-) Wygląda pięknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm wygląda przepysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho rewelacyjne!!! Zrobiłam na swoje urodziny, każdy zachwalał:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli najpierw pieczemy kazde 3 części w tym jedna już z polewą orzechową? wszystko miksujemy na polewy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczemy osobno 3 placki, w tym jeden z przestudzoną masą orzechową. Orzechy należy drobniutko posiekać......... / czy o tę polewę chodziło?/

    OdpowiedzUsuń
  7. a jak wysoki wychodzi ten placuszek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dość wysoki, ale mieści sie w normie typowych ciast / nie mierzyłam /

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........