2/25/2011

Sałatka z kalafiora

W tej sałatce głównym  składnikiem  jest kalafior.  Pozostałe składniki możemy dowolnie dobierać,
                                       choć nie  powinno w niej zabraknąć jaja i majonezu.                              
Jest to moja ulubiona sałatka i w niezmiennej postaci  pojawia się na moim stole przy rożnych okazjach. Nikomu nie znudziła się jeszcze ,a robię ją od wielu lat.
Składniki:
  • 1 kalafior
  • 3 pomidory
  • 3 jaja
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 ogórki świeże
  • 1/2 puszki groszku konserwowego/lepszy jest świeży lub mrożony ugotowany/
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • mały słoik dobrego majonezu
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka lub szczypiorek
  • kilka listków zielonej sałaty
Wykonanie:
Kalafior ugotować  w osolonej wodzie /powinien być miękki, ale jędrny/ .  Jajka ugotować na
twardo. Umyte pomidory pokroić  w cząstki, podobnie ugotowane jajka. Świeży i kiszony ogórek pokroić w słupki. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, pietruszkę drobno pokroić. Przygotować duży półmisek lub miskę na sałatę. Układać na przemian,w dowolnej kompozycji wszystkie składniki, tworząc warstwy. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz, polać majonezem /kto woli może zastąpić go sosem jogurtowym, ale ja tego nie robię /, posypać groszkiem i kukurydzą, ozdobić liśćmi sałaty, zieloną pietruszką i przykryć folią spożywczą. Gotową sałatkę wstawić na ok.2 godz.do lodówki.

Smakuje na co dzień , od święta i ........ latem w plenerze



Sałatkę można przygotować w głębokiej misce....

ale można również podać ją na płaskim półmisku

1 komentarz:

  1. Zdrowo, kolorowo i smacznie :)Ja zawsze do kalafiora, a właściwie do sałatek z nim, dodaje koperku. Nie wiem dlaczego, ale strasznie mi to połaczenie pasuje.
    Zapraszam do nas i pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (13) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (6) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)