31.05.2011

Rybka /gładzica/ zapiekana w szpinaku pod beszamelem


Doskonała propozycja na kolację, lub obiad jest  połączeniem białego mięsa ryby  z zielonym, czosnkowym  szpinakiem i aromatycznym sosem beszamelowym.
Jest to danie o zdecydowanym maślanym smaku , ale  w tym przepisie tak właśnie ma być.            Rybę można podać z dodatkiem ryżu , ziemniaczków , ze świeżym pieczywem lub z grzankami
 -tak  jak w moim przypadku.

Gładzica jest to płaska ryba z rodziny flądrowatych o bardzo delikatnym , chudym , smacznym mięsie, w którym/prwadopodobnie/  można wyczuć wyraźny  zapach  jodu .  Ryba ta jest bardzo ceniona nie tylko ze względu na  swoje walory smakowe, ale także odżywcze.

W/g tego przepisu można przygotować każdy inny gatunek ryby /dorsza ,solę lub mintaja/ i będzie smakowała równie wyśmienicie zakładając ,że lubimy szpinak i sos beszamelowy.

Składniki:
  • 4 filety  rybne/gładzica, sola, dorsz…../
  • 2 łyżki masła /do smażenia i smarowania formy/
  • 350 g  ugotowanego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 50 g maki pszennej
  • 500 ml mleka
  • gałka  muszkatołowa /do smaku/
  • ½ łyżeczki curry
  • sól i pieprz
  • świeży koperek
Wykonanie:

Do powyższego przepisu potrzebujemy ok.350-400 g szpinaku ugotowanego i odsączonego z wody. Może to być  szpinak świeży, ale jeśli takiego nie mamy można użyć mrożonego.Na patelni  roztopić  masło, dodać pokrojony drobniutko czosnek, a następnie  szpinak. Całość poddusić delikatnie na wolnym ogniu, doprawić  do smaku solą i pieprzem . 
Przygotować sos beszamelowy w/g przepisu/tutaj.  Dodatkowo doprawić przyprawą curry oraz dodać  1/2 łyżeczki koperku. 
Umyte, osuszone filety przyprawić solą i pieprzem a następnie podsmażyć na maśle z obu stron do uzyskania złotego koloru .
Naczynie żaroodporne  wysmarować delikatnie  masłem, wyłożyć warstwę szpinaku ,a następnie  płaty usmażonej ryby.
 Całość  przykryć sosem beszamelowym.
Rybę zapiekać w piekarniku przez ok. 20-25 min w temp.180-200 st.
Po upieczeniu posypać obficie świeżym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...