19.08.2013

Granita z arbuza


Pojemniczek z zamrożoną masą arbuzową  w  mojej zamrażarce to doskonały sposób 
na orzeżwienie ,bo kolejne dni będą u mnie nadal upalne.......lato wciąż trwa


Składniki:

  • 600 g miąższu arbuza /  bez skóry i pestek/
  • szczypta  cynamonu
  • 2 łyżki likieru imbirowego
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 5 łyżek  cukru pudru

Wykonanie:
-Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
-Dodać cukier, sok z cytryny,cynamon i likier.
-Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
-Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia /przeznaczonego do mrożenia/ i wstawić do zamrażarki na kilka/może to być 1 godzina,a czasem 2/ godzin.

- Mieszać  mniej więcej  co 30 minut  marznącą masę /np. przy pomocy widelca/, do momentu całkowitego jej zmrożenia.
-Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.



Moja granita powstała w maszynce do lodów .
Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny ,a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok.20 minut i cierpliwie poczekać aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........