Delikatna ,gęsta , kremowa zupa ze świeżej cukinii na dobre zadomowiła się w mojej kuchni i właśnie latem przygotowuję ją bardzo często.
Szybko i smacznie przy wykorzystaniu niewielu składników, a głównie sezonowych warzyw , to podstawowe zalety tej zupy. Znam kilka wersji przygotowania kremu z cukinii, ale ta gości najczęściej.
- 400 g cukinii /ze skórką / cukinia
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oliwa i oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szt cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok.1 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany /do zup /
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek /ewentualnie parmezan do posypania/
chipsy z cukinii
2 szt cukinia
sól ziołowa do smaku
ok.2 łyzki oliwy
grzanki czosnkowe:
kilka kromek chleba / lub ciabatty/
oliwa do skropienia grzanek
1-2 ząbki czosnku
Wykonanie:-Nastawić bulion warzywny.
-Cukinię umyć ,ziemniaki obrać i wszystko pokroić w kostkę.
-Cebulę posiekać.
-Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
-Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki i cukinię.
-Podsmażyć ok.8 minut.
-Wlać 2 chochelki bulionu i zagotować.
-Warzywa połączyć z pozostałym bulionem i gotować jeszcze ok.10 minut.
-W międzyczasie przygotować chipsy i grzanki :
chipsy:
cukinię pokroić w cieniutkie plasterki, posmarować delikatnie oliwą i grillować z obu stron na patelni.Przełożyć na talerz i doprawić do smaku solą ziołową.
grzanki:
kromki chleba delikatnie skropić oliwą i podpiec z obu stron na patelni do grillowania. Gotowe posmarować ząbkiem czosnkiem /grzanki można również przygotować w piekarniku/.
-Ugotowaną zupę połączyć ze śmietaną i zmiksować blenderem, doprawić do smaku
-Wlać do miseczek, posypać świeżym koperkiem i startym serem.
-Podawać z grzankami i cukiniowymi chipsami.
Pychotka. Uwielbiam cukinię w każdej postaci!
OdpowiedzUsuń