24.08.2013

Pierogi z jagodami

Lato bez pierogów z borówkami czy jagodami?....to chyba nie jest możliwe!
Owoce są jeszcze dostępne, a więc ostatnia szansa dla  spóźnialskich....



Zdecydowanie wolę jeść pierogi niż je lepić. Myślę, że nie jestem w tym odosobniona.
A to nie dlatego,że  nie potrafię.......ale jest to dla mnie bardzo nudne zajęcie.
Ulepić pierożki dla całej rodzinki to dla mnie nie lada wyzwanie, no ,ale cóż.....
..... ten widok rekompensuje mozolną pracę....i jak tu nie lepić?
Składniki: /ok.50 szt/
ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 1 szklanki  dobrze ciepłej wody
  • 1  małe jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli
nadzienie :
  • ok 300-400 g umytych ,osuszonych   jagód  / ilość należy odpowiednio dostosować  /
  • kilka łyżeczek cukru
oraz:
  • 1 szklanka kwaśnej,gęstej śmietany do polania 
  • drobny cukier do śmietany / ilość w-g uznania /
  • cukier waniliowy do smaku
Wykonanie:
Moim najlepszym pomocnikiem przy zarabianiu ciasta pierogowego jest Thermomix.
 Wrzucam wszystkie składniki do misy, uruchamiam urządzenie na 2 minuty i wyjmuję gładkie, elastyczne ciasto.  Ciasto można również zagnieść ręcznie na stolnicy.
A teraz....  po chwili leżakowania wystarczy je tylko podzielić na kilka  części  /przykryć ściereczką  lub miską by nie wyschło/, a jedną z nich  cienko  rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki , wykroić szklaneczką krążki , lekko rozciągnąć palcami , nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę  , złożyć na pół, starannie skleić brzegi  i gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką. ...........
Jakie to proste!
Potem tylko porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką / garnek przykryć pokrywką/ .  Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i  dogotować je jeszcze 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową , przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.
Gotowe pierożki przełożyć na talerze  i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym.
* cukier należy dokładnie wymieszać  ze śmietanką  aby nie zgrzytał pod zębami!!!!




1 komentarz:

  1. JA dzisiaj zrobiłam w wersji ze śliwką węgierką :)

    OdpowiedzUsuń