Kiedy po raz pierwszy w witrynie z włoskimi lodami ujrzałam nowy, zupełnie nieznany mi smak zastanawiałam się jak to cudo smakuje.......
Oczywiście nie zastanawiałam się zbyt długo i spróbowałam. Lody są pyszne i mocno kremowe, a
główny składnik , czyli ryż jest w nich mało wyczuwalny, dominuje zdecydowanie aromat waniliowo-pomarańczowy.
Do przygotowania moich lodów z ryżu skorzystałam częściowo z tego przepisu
Składniki:
- ryż 100 g
- laska wanilii 1 szt
- cukier brązowy 150 g
- mleko /użyłam ryżowe/ 650 g
- słodka śmietanka kremowa 100 g
- likier pomarańczowy 50 g
- rodzynki 2 łyżki
- skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
Wykonanie:
-W rondelku zagotować mleko z wanilią.
-Wsypać ryż, dodać szczyptę soli morskiej i mieszając zagotować.
-Rondelek
z gorącym ryżem zdjąć z ognia i przełożyć na naczynie z gotującą się na wolnym
ogniu wodą.
-Kontynuować gotowanie na parze ok. 40 minut.
-Usunąć laskę
wanilii, wsypać cukier .
-Wymieszać i pozostawić do całkowitego
schłodzenia.
Wstawić do lodówki na ok.2 godziny
Schłodzoną masę ryżową umieścić w zmrożonej
misie maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut.
Pod koniec dodać rodzynki namoczone w likierze.
-Zmrożony krem przełożyć do pojemnika na
lody
,zamknąć i wstawić do zamrażarki celem uzyskania pożądanej konsystencji lodów.
-Lody mo9żna podawać z dodatkiem plasterka pomarańczy ,a wierzch posypać świeżą lub kandyzowaną skórką.
Ostatnio próbowałam lody homemande o smaku prażonej quinoa i brązowego ryżu. Coś niesamowitego!
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tymi lodami, chyba puszczę w ruch moją nową maszynkę :)
OdpowiedzUsuń