Pojemniczek z zamrożoną masą arbuzową w mojej zamrażarce to doskonały sposób
na orzeżwienie ,bo kolejne dni będą u mnie nadal upalne.......lato wciąż trwa
- 600 g miąższu arbuza / bez skóry i pestek/
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki likieru imbirowego
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
-Miąższ arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.
-Dodać cukier, sok z cytryny,cynamon i likier.
-Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
-Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia /przeznaczonego do mrożenia/ i wstawić do zamrażarki na kilka/może to być 1 godzina,a czasem 2/ godzin.
- Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę /np. przy pomocy widelca/, do momentu całkowitego jej zmrożenia.
-Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
Przygotowany sok z arbuza należy schłodzić 3-4 godziny ,a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok.20 minut i cierpliwie poczekać aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz