Cukinia smażona na oliwie z dodatkiem pieczonej lub marynowanej papryki jest doskonałym i smacznym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych
Składniki:/ilość dowolna/
cukinia
papryka pieczona /ZOBACZ/
oliwa z oliwek/ lub olej rzepakowy/
ocet winny lub jabłkowy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyć, i pokroić w cienkie krążki.
Przełożyć na durszlak, posolić ,a po upływie ok.30 minut dokładnie wypłukać i osuszyć. Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do uzyskania jasno-złotego koloru. Usmażoną cukinię osuszyć na ręczniku papierowym /aby usunąć nadmiar tłuszczu/. Przełożyć na półmisek , skropić delikatnie octem winnym, lub jabłkowym, doprawić do smaku solą /jeśli wymaga /i świeżym pieprzem. Pieczoną lub marynowaną paprykę pokroić w cienkie paski i połączyć cukinią. Półmisek ozdobić zieleniną.
Cukinię podawać schłodzoną jako przystawkę do dań mięsnych.
Przełożyć na durszlak, posolić ,a po upływie ok.30 minut dokładnie wypłukać i osuszyć. Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do uzyskania jasno-złotego koloru. Usmażoną cukinię osuszyć na ręczniku papierowym /aby usunąć nadmiar tłuszczu/. Przełożyć na półmisek , skropić delikatnie octem winnym, lub jabłkowym, doprawić do smaku solą /jeśli wymaga /i świeżym pieprzem. Pieczoną lub marynowaną paprykę pokroić w cienkie paski i połączyć cukinią. Półmisek ozdobić zieleniną.
Cukinię podawać schłodzoną jako przystawkę do dań mięsnych.
Taka cukinia pyszna jest również z grilla, polecam! :))
OdpowiedzUsuńDzięki za radę............znam również smak cukinii grillowanej.
UsuńMoże nie do końca lekka,bo warzywa są smażone,ale jest pyszna!
OdpowiedzUsuń