29.08.2013

Cukiniowa przystawka z dodatkiem pieczonej papryki



Cukinia smażona na oliwie z dodatkiem pieczonej lub marynowanej papryki jest doskonałym i smacznym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych







Składniki:/ilość dowolna/
cukinia
papryka pieczona /ZOBACZ/
oliwa z oliwek/ lub olej rzepakowy/
ocet winny lub jabłkowy
sól i pieprz do smaku






Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyć,  i pokroić w cienkie krążki. 
Przełożyć na durszlak,  posolić ,a po upływie ok.30 minut dokładnie wypłukać i osuszyć. Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do uzyskania jasno-złotego koloru. Usmażoną cukinię osuszyć na ręczniku papierowym /aby usunąć nadmiar tłuszczu/. Przełożyć na półmisek , skropić delikatnie octem winnym, lub jabłkowym,  doprawić do smaku solą /jeśli wymaga /i świeżym pieprzem. Pieczoną lub marynowaną paprykę pokroić w cienkie paski i połączyć cukinią. Półmisek ozdobić zieleniną. 
Cukinię podawać schłodzoną jako przystawkę do dań mięsnych.

4 komentarze:

  1. Taka cukinia pyszna jest również z grilla, polecam! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za radę............znam również smak cukinii grillowanej.

      Usuń
  2. świetny pomysł na lekką, pyszną i pięknie wyglądającą przystawkę:)pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie do końca lekka,bo warzywa są smażone,ale jest pyszna!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...