29.08.2013

Cukiniowa przystawka z dodatkiem pieczonej papryki



Cukinia smażona na oliwie z dodatkiem pieczonej lub marynowanej papryki jest doskonałym i smacznym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych







Składniki:/ilość dowolna/
cukinia
papryka pieczona /ZOBACZ/
oliwa z oliwek/ lub olej rzepakowy/
ocet winny lub jabłkowy
sól i pieprz do smaku






Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyć,  i pokroić w cienkie krążki. 
Przełożyć na durszlak,  posolić ,a po upływie ok.30 minut dokładnie wypłukać i osuszyć. Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do uzyskania jasno-złotego koloru. Usmażoną cukinię osuszyć na ręczniku papierowym /aby usunąć nadmiar tłuszczu/. Przełożyć na półmisek , skropić delikatnie octem winnym, lub jabłkowym,  doprawić do smaku solą /jeśli wymaga /i świeżym pieprzem. Pieczoną lub marynowaną paprykę pokroić w cienkie paski i połączyć cukinią. Półmisek ozdobić zieleniną. 
Cukinię podawać schłodzoną jako przystawkę do dań mięsnych.

3 komentarze:

  1. Taka cukinia pyszna jest również z grilla, polecam! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za radę............znam również smak cukinii grillowanej.

      Usuń
  2. Może nie do końca lekka,bo warzywa są smażone,ale jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...