Latem uwielbiam robić sałatki makaronowe. Bardzo często są one dla mnie głównym posiłkiem w porze obiadowej. W wersji wzbogaconej można je zaserwować gościom, a zapakowane w dużą michę z zamknięciem nadają się doskonale na lekki posiłek w plenerze.
Właśnie ta sałatka została przygotowana z myślą o zjedzeniu lekkiego obiadu poza domem,
czyli na działce moich rodziców.
Makaron ugotowałam w domu i wraz z pozostałymi składnikami /z wyjątkiem świeżych warzyw ,bo wszystko przecież znajdzie się na miejscu / zapakowałam do torby .
Pozostałe czynności na świeżym powietrzu.
- 300 g kolorowego makaronu penne
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 ogórki kiszone
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka suszonych pomidorów/ w oliwie/
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek /lub olej rzepakowy/
- 1 zabek czosnku
- garść czarnych oliwek /b.pestek/
- świeży koperek, bazylia, pietruszka, szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
-Makaron ugotować /al dente/ i przelać zimną wodą . Przesypać do głębokiej miski.-Pomidorki suszone drobno pokroić i dodać do makaronu.
-Koperek drobno posiekać , czosnek przecisnąć przez praskę , połączyć z oliwą i wymieszać z makaronem.
-Warzywa dokładnie oczyścić , pokroić w drobną kostkę i dodać do makaronu.
-Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miski.
-Pietruszkę pokroić, bazylię porwać na mniejsze kawałeczki i dodać do sałatki.
-Wrzucić pokrojone oliwki /jeśli ktoś lubi może dodać kapary/.
-Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
-Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, a jeśli wydaje się zbyt sucha skropić dodatkowo oliwą.
Zapewniam, że wszystkim bardzo smakowało i nie zostało zupełnie nic........
Wystarczy zmienić rodzaj makaronu, dodać kukurydzę konserwową, groszek lub kapary ,by powstała nowa sałatka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz