Uwielbiam brzoskwinie pod każda postacią. Na surowo, w deserach , ciastach na zimno i pieczonych, w przetworach i z grilla.
Właśnie ostatnio miałam okazję zaserwować pyszny deser z grillowanych brzoskwiń .
Świetnym dodatkiem do takich brzoskwiń może być serek mascarpone, ser pleśniowy, bita śmietana, miód, czekolada, ocet balsamiczny . Również lody o smaku ajerkoniaku i prażone płatki migdałowe okazały się doskonałym uzupełnieniem deseru.
składniki:/ 2 porcje/
- 3 brzoskwinie/lub nektarynki/
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1-2 łyżeczki oliwy
- 2 dowolne porcje lodów z advokatem
- 2 łyżki płatków migdałowych
- świeże liście mięty do dekoracji
-Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
-Miąższ delikatnie posmarować oliwą i posypać cukrem.
-Połówki owoców ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
-Docisnąć i grillować ok. 3 minuty czyli do chwili, kiedy pojawią się na nich charaktrystyczne brązowe paski.
-Odwrócić i smażyć kolejne 2 minuty.
-Gorące brzoskwinie przełożyć na talerze.
-Podawać z lodami.
-Wierzch posypać
migdałami i ozdobić listkami mięty.Lody z advocatem:
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 ml likieru /advocat/
-Żółtka utrzeć z cukrem.
-Mleko zagotować i połączyć z żółtkami.
-Podgrzewać do momentu zgęstnienia/ nie gotować/.
-Masę jajeczną dobrze wystudzić, po czym połączyć z zimą śmietaną i mocno schłodzić.
-Krótko zmiksować, dodać likier i przelać do zmrożonej misy maszynki do lodów.
-Postępować zgodnie z instrukcją.
-Lody przełożyć do pojemnika,wstawić do zamrażarki do chwili podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz