26.08.2013

Grillowane brzoskwinie z lodami z advokatem.


Uwielbiam brzoskwinie pod każda postacią. Na surowo, w deserach , ciastach na zimno  i pieczonych, w przetworach i z grilla.
Właśnie  ostatnio  miałam okazję zaserwować pyszny deser z grillowanych brzoskwiń .
 Świetnym dodatkiem do takich brzoskwiń  może być serek mascarpone, ser pleśniowy, bita śmietana,  miód, czekolada, ocet balsamiczny . Również  lody o smaku ajerkoniaku i prażone płatki migdałowe  okazały się  doskonałym uzupełnieniem deseru.

składniki:/ 2 porcje/
  • 3 brzoskwinie/lub nektarynki/
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

  • 1-2  łyżeczki oliwy 
  • 2  dowolne porcje lodów z advokatem
  • 2 łyżki  płatków migdałowych
  • świeże liście mięty do dekoracji

 Wykonanie:
-Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
-Umyte brzoskwinie przekroić na pół i wyjąć pestki.
-Miąższ delikatnie posmarować oliwą i posypać cukrem.
-Połówki owoców ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
-Docisnąć i grillować ok. 3 minuty czyli do chwili, kiedy pojawią się na nich charaktrystyczne brązowe  paski.
-Odwrócić i smażyć kolejne 2 minuty.
-Gorące brzoskwinie przełożyć na talerze.
-Podawać z lodami.
-Wierzch  posypać migdałami i ozdobić listkami mięty.
 Lody z advocatem:

  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 ml likieru /advocat/

-Żółtka utrzeć z cukrem.
-Mleko zagotować i połączyć z żółtkami.
-Podgrzewać do momentu zgęstnienia/ nie gotować/.
-Masę jajeczną dobrze wystudzić, po czym połączyć z zimą  śmietaną i  mocno schłodzić.
-Krótko zmiksować, dodać likier i przelać  do zmrożonej misy maszynki do lodów.
-Postępować zgodnie z instrukcją.
-Lody przełożyć do pojemnika,wstawić do zamrażarki  do chwili podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz