Smaczna morska ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym, którą podałam z koprem włoskim zapiekanym również w sosie śmietankowym z dodatkiem parmezanu i świeżego koperku.
Kto ma opory /a wiem, że wielu .../ może samodzielnie przygotować sos odpowiednio doprawiony i zapiec rybkę. Ja miałam ochotę spróbować jaki smak proponuje firma Winiary i zrobiłam to zgodnie z zaleceniem producenta.
- 350 g świeżego fileta rybnego /okoń morski/
- 200 ml śmietany 12 %
- 50 ml wody
- 1 op.Pomysł na ....rybę w sosie śmietanowo-koperkowym
- duża szczypta chilli
- 1 duża bulwa kopru włoskiego
- 200 ml śmietany 12%
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka bułki tartej
Ryba:
-Pomysł na....wymieszać z wodą i śmietaną, zagotować, dodać szczyptę chilli.
-Filet /umyty i osuszony/ ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
-Zalać gorącym sosem.
-Zapiekać / bez przykrycia/ w piekarnika nagrzanym do 200 st.C ok.25 minut.
-Koper obrać z zewnętrznych , łukowatych warstw, odciąć łodygę .
-Warzywo przeciąć na połowę lub ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
-Gotować ok. 5 minut.
-Podgotowany koper wyjąć i osuszyć.
-Małą foremkę żaroodporną nasmarować masłem posypać bułką tartą.
-Ułożyć koper w naczyniu i zalać śmietaną wymieszaną z połową sera i koperkiem.
-Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
-Zapiekać do przyrumienienia się wierzchu.
Upieczoną rybę podawać z zapieczonym koprem włoskim.
Twoja rybka wygląda cudnie - musiała być pyszna ; )
OdpowiedzUsuńByyyyła pyszna!
Usuń