25.08.2013

Muffinki na maślance z porzeczkami.

Choć po porzeczkach pozostały już tylko wspomnienia i na świeże trzeba będzie poczekać do nastepnego roku, mogę zaproponować upieczenie pysznych babeczek z mrożonymi owocami lub zastapić je innymi , sezonowymi.
Szybki i prosty  przepis na przygotowanie sezonowego deserku i....
zapewniam , że te  babeczki smakowały wyśmienicie.....

Składniki: /12 -14 szt/
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80 g  stopionego masła
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli
oraz
1 szklanka  porzeczek
2 łyżeczki mąki
    • Wykonanie:
    • -Ostudzone masło połączyć  z jajkami ,  maślanką i cukrem.
    • -Mąkę wymieszać z  proszkiem ,sodą ,cukrem waniliowym i solą .
    • -Składniki swuche i mokre połączyć  przy pomocy widelca lub łyżki do momentu połączenia się składników.
    • -Pod koniec dodać owoce obsypane maką i lekko wymieszać.
    • -Nakładać łyżką ciasto z owocami  do formy wyłożonej papilotkami/ ok.3/4 wysokości/.
    • -Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

 Przestudzone muffinki wystarczy posypać cukrem pudrem.
Można je również ozdobić czapeczką z bitej śmietany i owocami.




2 komentarze:

  1. Apetyczne muffinki!!!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam fantastycznie wygladają:) kocham muffinki

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...