Ta zupa smakuje mi tylko latem, bo i składniki są typowo letnie.
Najbardziej jednak , kiedy pojawiają się pierwsze, świeże warzywa. Jeszcze bardziej, kiedy można ją ugotować z własnych działkowych upraw.
Ale najbardziej ,kiedy ugotuje ją mama!
Ale najbardziej ,kiedy ugotuje ją mama!
Jest to moja ulubiona zupa z lat dzieciństwa. Kiedyś gotowała mi ją moja mama, a teraz ja podążam dokładnie za tym przepisem. Smak zupy zależy w dużym stopniu od tego jakich warzyw użyjemy.
Nie należy jednak przesadzać , ale nie może w niej zabraknąć tych najważniejszych.
Wykończeniem zupy jest zasmażka / tak właśnie gotowały nasze babcie...../ na maśle.
To właśnie ona nadaje zupie lekko kremowej konsystencji i maślanego smaku.
Czasem dodaję do zupy odrobinę śmietany, ale to już inny smak...........
Nie należy jednak przesadzać , ale nie może w niej zabraknąć tych najważniejszych.
Wykończeniem zupy jest zasmażka / tak właśnie gotowały nasze babcie...../ na maśle.
To właśnie ona nadaje zupie lekko kremowej konsystencji i maślanego smaku.
Czasem dodaję do zupy odrobinę śmietany, ale to już inny smak...........
Składniki: /4 porcje/
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1/2 kalafiora
- ok. 1/4 główki kapusty włoskiej
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 1/2 szklanki świeżego zielonego groszku
- garść fasolki szparagowej
- mała kalarepka
- zielony koperek
- zielona pietruszka
- ok. 2 l wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku
zasmażka:
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka zimnej wody lub wywaru warzywnego
* jeśli do zupy używam domowego aromatycznego wywaru warzywnego nie dodaję żadnych przypraw, czasem jednak warzywa zalewam wodą i wówczas doprawiam własną przyprawę typu Jarzynka lub kostką.
Wykonanie:
-Warzywa oczyścić, opłukać, obrać.
-Marchewkę i pietruszkę pokroić w krążki ,seler w mniejszą i ziemniaki w większą kosteczkę, kalarepkę w słupki.
-Kalafiora podzielić na różyczki, kapustę poszatkować w paski.
-Obraną fasolkę pokroić na małe kawałki.
-Wszystkie warzywa umieścić w wysokim garnku , zalać gorącym wywarem / warzywa powinny być całkowicie przykryte płynem/ i zagotować.
-Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut / nie dopuścić do rozgotowania ich/.
-Pod koniec gotowania zupy przygotować zasmażkę .
-Na patelni rozpuść masło /na małym ogniu/.
-Dodać mąkę , zwiększyć ogień i mieszając drewnianą łyżką bardzo delikatnie ją przyrumienić.
-Wlać szklankę zimnego bulionu lub wody, energicznie wymieszać .
-Dodać chochelkę gotującej się zupy i wlać całość do garnka.
-Wymieszać i zagotować zupę,/jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać -przegotowanej wody/.
-Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut / pod przykryciem/.
-Doprawić do smaku ,dodać posiekany koperek i pietruszkę i przelać do miseczek.
*Zupę można posypać startym parmezanem.
* Zupa jest pyszna z lanymi kluseczkami, ale wówczas rezygnuję z zasmażki i ziemniaków,
a dodaję śmietanę.
Taką bym właśnie zjadła - z dodatkiem kapusty :)
OdpowiedzUsuńpyszna! nie ma jak letnia, mocno warzywna zupka:)
OdpowiedzUsuń