Kolejne upalne dni i kolejne eksperymenty w tworzeniu nowych lodowych kompozycji smakowych.
Pyszny duet lodowy z mrożonych truskawek i świeżego melona,
a wszystko na bazie naturalnego jogurtu.
Do przygotowania deseru użyłam maszynki do lodów, ale oczywiście można to zrobić starą, dobrze znaną metodą mrożenia w pojemniku i zamrażarce.
Lody melonowe:- 400 g miąższu świeżego melona
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
Wykonanie:
-Zmiksować miąższ melona z cukrem I sokiem cytrynowym na gładką ,jednolitą masę.
-Wstawić do lodówki na ok.2 godziny
-Do schłodzonego melona dodać jogurt i ponownie krótko zmiksować.
-Masę przełożyć do zmrożonej misy maszynki do lodów.
-Nastawić program na 30 min.
-Kiedy masa zaczyna tężeć dodać rum i kontynuować mrożenie.
-Gotowe lody przełożyć do pojemnika i umieścić w zamrażalce .
-Gdy lody uzyskają odpowiednią konsystencję nałozyć do szklanych pucharków.
Lody truskawkowe
- 400 g truskawek mrożonych
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 150 g cukru
- 2 łyżki likieru maraschino / można pominąć/
Wykonanie:
-Truskawki zasypać
cukrem,dodać likier i odstawić do odmrożenia.
-Dodać mocno schłodzony jogurt
i całość zmiksować blenderem na jednolitą masę.
-Przelać całość do zmrożonej
misy maszynki do lodów.
-Nastawić czas na 30 min.
-Kiedy masa zaczyna gęstnieć dodać likier.
-Gotowe lody przełożyć do
pojemnika i wstawić do zamrażarki.
cudowne:D mmmmmm
OdpowiedzUsuńjeśli melony, które dojrzewają pod moim domem będą rzeczywiście smakowały jak melony zrobię na pewno lody z ich wykorzystaniem :)
OdpowiedzUsuń