Kolejne moje ulubione letnie danie z makaronem .
Tym razem makaron z dodatkiem mąki gryczanej , który zdecydowanie różni się w smaku od tego tradycyjnego.
Tym razem makaron z dodatkiem mąki gryczanej , który zdecydowanie różni się w smaku od tego tradycyjnego.
Z pewnością również pod względem wartości odżywczych .
Coraz częściej pojawia się w sprzedaży i coraz chętniej po niego sięgamy.
Makaron , który zawiera ok. 30 % mąki z gryki ma lekko brązowy kolor i delikatnie orzechowy posmak. W naszym kraju można go spotkać pod nazwą : -soba - ale innego nie spotkałam.
Makron gryczany można przygotować oczywiście samodzielnie z mieszanki mąki pszennej / semoli / i gryczanej, która na szczęście jest łatwo dostępna.
Do mojego dania użyłam popularnego w północnych Włoszech ,oryginalnego makaronu na bazie
ciemnej mąki gryczanej , który w tym kraju produkuje się starą, tradycyjną metodą . Najbardziej
popularne danie z makaronem gryczanym ,to "Pizzozcheri della Valtellina",
czyli tagliatelle gryczane z kapustą, ziemniakami i alpejskim serem Bitto.
Składniki:/ 2 porcje/
- 180 g gryczanego makaronu tagliatelle
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cukinia
- mały kawałek selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyzki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta /lub dowolnej w-g uznania/
- pieprz do smaku
- zielona pietruszka
- 2 łyżki startego sera pecorino lub parmezanu
Wykonanie:
-Makaron ugotować w dużej
ilości osolonej wody.
-Warzywa umyć i obrać.
-Pokroić w słupki metodą a
la julienne.
-Na głębokiej patelni
rozgrzać oliwę , dodać czosnek , warzywa i
podsmażyć kilka minut.
-Przykryć pokrywką i dusić
następne kika minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody z gotującego się makaronu.
-Wyjąć czosnek, doprawić do
smaku przyprawą i pieprzem.
-Ugotowany, odcedzony
makaron przesypać do warzyw.
-Wymieszać, posypać drobno pokrojoną zieloną
pietruszką i połową startego sera.
-Przełożyć na talerze, posypać resztą sera .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz