21.08.2013

Makaron penne w kremowym sosie cukiniowym

Przepis na to danie jest niezwykle prosty.  Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie  przygotować smaczne letnie danie makaronowe.
Po raz pierwszy spróbowałam je  kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni. Makaron w smietankowo-cukiniowym sosie przygotowuję   zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj makaronu. A  smakuje mi najbardziej  w takiej postaci:

Składniki: / 2 porcje/
  • 160 g makaronu  penne rigate 
  • 1 młoda cukinia  /ok.200 g/              
  • 0,5 cebuli                            
  • 2  ząbki czosnku            
  • 150 ml słodkiej  śmietany/do gotowania/       
  • 2 łyżki oliwy z oliwek                
  • 2 łyżki startaego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
 -Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
 -Cukinię dokładnie umyć/ nie obierać / i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 -Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie wraz z ząbkiem czosnku.
 -Po chwili smażenia czosnek usunąć. 
 -Dodać startą cukinię i mieszając dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu.
 -Wlać śmietankę, wymieszać z cukinią , doprawić do smaku, i podgrzewać do momentu zagotowania.
 -Ugotowany, odcedzony makaron przesypać  do warzyw, posypać startym parmezanem i  starannie      połączyć  składniki.
 -Przełożyć na talerze, udekorować  zieloną pietruszką. 




1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...