Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie przygotować smaczne letnie danie makaronowe.
Po raz pierwszy spróbowałam je kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni. Makaron w smietankowo-cukiniowym sosie przygotowuję zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj makaronu. A smakuje mi najbardziej w takiej postaci:
- 160 g makaronu penne rigate
- 1 młoda cukinia /ok.200 g/
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietany/do gotowania/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startaego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
-Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
-Cukinię dokładnie umyć/ nie obierać / i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie wraz z ząbkiem czosnku.
-Po chwili smażenia czosnek usunąć.
-Dodać startą cukinię i mieszając dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu.
-Wlać śmietankę, wymieszać z cukinią , doprawić do smaku, i podgrzewać do momentu zagotowania.
-Ugotowany, odcedzony makaron przesypać do warzyw, posypać startym parmezanem i starannie połączyć składniki.
-Przełożyć na talerze, udekorować zieloną pietruszką.
kocham te smaki:)
OdpowiedzUsuń