Sezon ogórkowy za nami, ale jeśli ktoś ma jeszcze świeże ogóreczki / bo takie są najlepsze/ gorąco polecam ugotować kremową , zieloną zupkę.
Interesujaca smakowo i niezwykła w swojej prostocie doczekała się mocno wzbogaconych wersji, ale ja pozostaję przy swojej.
Po raz pierwszy zetknęłam się z przepisem na zupę z ogórka kilka lat temu, kiedy to z wielkim entuzjazmem testowałam nowy sprzęt domowy : Thermomix /...do dziś go uwielbiam/.
Wcześniej nie znałam smaku tej zupy. Jednak od tego czasu każdego lata jest ona moją ulubioną , awaryjną zupką , którą w maszynie przygotowuje się błyskawicznie.
Zupę można przygotować tradycyjną metodą oraz dowolnie komponować i wzbogacać jej smak.
Składniki:/4 porcje/
-Nastawić bulion warzywny.
-Ogórki wraz ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
-Dodać do bulionu i gotować ok.6 minut.
-Śmietanę wymieszać z mąką , serek rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego wywaru.
-Połączyć z zupą.
-Gotować jeszcze kilka minut.
-Zupę można dodatkowo zmiksować na gładki krem.
-Doprawić do smaku przyprawą i świeżo zmielonym pieprzem.
-Dodać koperek i pietruszkę.
-Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- 2 świeże ogórki /średniej wielkości/
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 150 ml kwaśnej śmietanki do zup
- 1 mały serek topiony kremowy
- świeży koperek posiekany
- natka pietruszki
- pieprz do smaku
- przyprawa typu jarzynka /do smaku/
-Ogórki wraz ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
-Dodać do bulionu i gotować ok.6 minut.
-Śmietanę wymieszać z mąką , serek rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego wywaru.
-Połączyć z zupą.
-Gotować jeszcze kilka minut.
-Zupę można dodatkowo zmiksować na gładki krem.
-Doprawić do smaku przyprawą i świeżo zmielonym pieprzem.
-Dodać koperek i pietruszkę.
-Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
takowej jeszcze nie próbowałam. ale podoba mi się, tym bardziej, że ogórków mam w bród!
OdpowiedzUsuńz tymi grzaneczkami, to musi byc poezja:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ogorkową, ale ze świeżym ogorkiem nie wpadłam na to:)
OdpowiedzUsuń