26.08.2013

Muffinki z jagodami i migdałową kruszonką


 Wycieczka za miasto.... kosz z prowiantem  zapakowany, a  w nim również  
pyszne  muffinki z jagodami.

To chyba najlepszy szy pomysł na słodką przekaskę w plenerze.


Składniki /14-16 szt/

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka 
  • 3/4  szklanki  mleka 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło do foremki
  • 1 szklanka owoców/jagody,borówki/
kruszonka:
  • 1 pełna łyżka masła
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
-Piekarnik nastawić na temperaturę 190 st.C.
-Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
-Do miski przesypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia , cukier i cukier waniliowy.
-Jajka lekko roztrzepać i połączyć z mlekiem i olejem.
-Do produktów  sypkich wlać płynną mieszankę .
-Wymieszać do połączenia się  składników.
-Pod koniec dodać owoce ,lekko wymieszać.
-Ciasto przełozyć do foremek na 3/4 wysokości.
-Skłdniki na kruszonkę rozetrzeć palcami i posypać wierzch babeczek.
-Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st.C.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...