Pyszna , kolorowa i niezwykle łatwa do przygotowania tarta warzywna
na gotowym cieście francuskim.
Zdrowe warzywa, mniej zdrowe , gotowe ciasto francuskie i tłuściutki żółty ser , to składniki mojej ulubionej tarty , którą od czasu do czasu pieszczę moje podniebienie ........
Niezwykły zapach i kolorystyka sprawiają, że nie potrafię się jej przeć.
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 malutkie cukinie
- ok. 0,5 szklanki zielonego groszku / mrożony /
- 150 g dyni
- 1 mała papryka czerwona
- 2 łyżeczki przyprawy warzywnej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 250 g sera żółtego /łatwotopliwy/
- 1/4 łyżeczki oregano/ suszone/
- białko do posmarowania ciasta
świeże listki oregano do dekoracji
-Warzywa dokładnie umyć.
-Cukinię, dynie, paprykę pokroić w kostkę.
-Wszystkie warzywa / bez pomidorów / ugotować al dente w niewielkiej ilości wody przyprawionej do smaku przyprawą warzywną.
-Przecedzić, odsączyć i przestudzić.
-Foremką do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia ,a następnie wypełnić ciastem
francuskim / ciasto powinno wystawać poza brzegi foremki nawet kilka centymetrów/.
francuskim / ciasto powinno wystawać poza brzegi foremki nawet kilka centymetrów/.
-Spód ciasta posmarować białkiem.
-Warzywa wymieszać z połową sera pokrojonego w kostkę.
-Całość wyłożyć na przygotowane ciasto.
-Na wierzchu ułożyć pomidorki, pozostały ser i posypać oregano..
-Brzegi ciasta nałożyć do środka, a wierzch posmarować białkiem.
-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C przez 25 minut.
Podawać lekko przestudzoną.
Tarta smakuje wyśmienicie również na zimno.
Wow. Wygląda rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jej smak...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa tarta,super składniki i piękne kolory królują ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
przepis nie kompletny .... na zdjęciach widać że jest jeszcze jakaś masa .. jajeczna? białkowo serowa? niestety po zrobieniu ewidentnie sucha jak pieprz i warzywa "latają" pomimo sera...
OdpowiedzUsuńPychota,dziękuję za ten przepis
OdpowiedzUsuń