20.12.2014

Kruche cynamonowe ciasteczka


Kruche cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek oprószone  cukrem pudrem.

Podczas pieczenia  zachowują  swój kształt. Są delikatne i długo zachowują świeżość.
Idealna ozdoba świątecznego stołu.
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło , posiekać.
Wbić żółtko i zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.
Piekarnik na grzać do temp.180 st.C.
Schłodzone ciasto  rozwałkować na grubość  ok.3 mm i wykrawać foremka ciasteczka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykrojone ciasteczka ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec ok.10-12 minut do lekkiego przyrumieniania się ciasta.

Wystudzone gwiazdki posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Pięknie musiały pachnieć :) A wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........