Wspaniałe polskie danie wigilijne czyli kapusta kiszona z grochem i grzybami.
Bez niej nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji.
Zdarza się, że kapustę gotuję tylko z grzybkami , a groch zastepuję ciecierzycą lub soczewicą.
Doskonałym dodatkiem do wigilijnej kapusty są również suszone śliwki.
- ok. 1 kg kapusty kiszonej
- 50- 100 g grzybów suszonych
- 300 g grochu /cały lub połówki/
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Groch opłukać i namoczyć na noc.
Opłukane grzyby rownież namoczyć w letniej wodzie i pozostawić na całą noc.
Grzyby ugotować do miękkości, odcedzić/ zachować wywar/ i drobno pokroić.
Groch odcedzić i w nowej wodzie ugotować do miękkości.
Kapustę odcisnąć , pokroić i włożyć do garnka.
Dodać wywar z grzybów i wodę tak, by przykrywała kapustę i gotować do miękkości/ 1-2 godziny/.
W połowie gotowania dodać kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy i kminek i pokrojone grzybki.
Cebulę pokroić w cieniutkie piórka i podsmażyć na złoto w 2 łyżkach oleju, dodać łyżkę mąki , podsmażyć i przełożyć do kapusty.
Kapustę połączyć z grochem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę cukru i jeszcze chwilkę podgotować.
Kapusta z grzybami i grochem
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami i ciecierzycą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz