Pyszne pierożki z nadzieniem z soczewicy i suszonych grzybów.
Idealne na wigilijną kolację .
ciasto :
- ok. 3 szklanki mąki pszennej/plus do podsypania/
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc/ kilka godzin/ , po czym ugotować do miękkości.
Odcedzić i drobno posiekać.
Soczewicę zalać wrzącą wodą i pozostawić
do napęcznienia.
Ugotować
do miękkości odsączyć i wystudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub
tłuczkiem do ziemniaków.
Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić
na oliwie, dodać posiekane grzybki ,chwilę
podsmażyć.
Połączyć z soczewicą, dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą , pieprzem, posypać
majerankiem i wymieszać.
Gotowy farsz odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wlewać stopniowo wodę z oliwą.
Wymieszać widelcem, a następnie rękami zagnieść ciasto.
Gotowe, gładkie ciasto cienko
rozwałkować.
Wycinać szklanką kółka.
Na środku kłaść porcję farszu i zlepić brzegi formując
pierożki.
Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej posolonej
wody i gotować ok.3 minuty/ najlepiej
do
wypłynięcia na wierzch/
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.
Polać roztopionym czystym masełkiem lub z podsmażoną cebulką.
Muszą być rewelacyjne!
OdpowiedzUsuń