Składniki:
- 6 dzwonek karpia
- ok.1/2 szklanki mąki
- ok.1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
- olej lub sklarowane masło do smażenia
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Kawałki umytej, osuszonej ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowaną rybę panierować kolejno w mace, jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podsmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć nieco wiórków masła i wstawić do ciepłego /100 st C/ piekarnika.
Trzymać w cieple do momentu podania.
Czasem karpia zastepujemy inną rybą, ponieważ nie każdy za nim przepada.
Tak , czy inaczej ryba smażona musi być!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz