Kruche cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek
oprószone cukrem pudrem.
Podczas pieczenia
zachowują swój kształt. Są delikatne
i długo zachowują świeżość.
Idealna ozdoba świątecznego stołu.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło ,
posiekać.
Wbić żółtko i zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.1
godzinę.
Piekarnik na grzać do temp.180 st.C.
Schłodzone ciasto
rozwałkować na grubość ok.3 mm i
wykrawać foremka ciasteczka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykrojone ciasteczka ułożyć na blasze i wstawić do
rozgrzanego piekarnika.
Piec ok.10-12 minut do lekkiego przyrumieniania się ciasta.
Wystudzone gwiazdki posypać cukrem pudrem.
Pięknie musiały pachnieć :) A wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuń