19.12.2014

Wigilijny barszczyk czerwony

Tradycyjne uwielbiane przez  wszystkich domowników danie wigilijne , to oczywiście czysty 
barszczyk z uszkami lub pasztecikami .


Barszcz na wywarze warzywno - grzybowym,  najczęściej gotowany   jest na  buraczanym zakwasie.
Jesli nie zdąży sie ukisić dodaję odrobinę koncentratu buraczanego.
Uszka z nadzieniem grzybowym / u mnie  wyjątkowo serowym -ricotta i parmezan
/ lub paszteciki z kapustą
 i  grzybami to  doskonały dodatek  do wigilijnego barszczyku.
Barszczyku  nie może zabraknąć  w tym uroczystym dniu.
Składniki:
  •  4 buraki
  • włoszczyzna na wywar /bez kapusty/
  • 5 dag suszonych grzybów/prawdziwków/
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, cukier
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka zakwasu z buraków / lub koncentrat buraczany  do  smaku/
  • sok z cytryny / do smaku/
  • 2 łyzki oliwy z oliwek.

Wykonanie:
Grzyby namoczyć  na noc  w niewielkiej ilości wody, ugotować  na drugi dzień.
Buraki umyć i ugotować  w skórkach aż zmiękną/ około 40 minut.
Warzywa zalać wodą /ok.1,5  l. / , dodać przyprawy / według uznania/  lekko posolić .
Ugotować wywar.
Połączyć z grzybowym wywarem / grzyby  wykorzystać  na farsz do uszek/.
Ugotowane buraki obrać i zetrzeć  na grubszej tarce.
Buraczki włożyć  do gotującego się wywaru warzywno-grzybowego , doprowadzić do zagotowania  i wyłączyć gaz.
 Doprawić solą i pieprzem, dodać zakwas / ewentualnie sok z cytryny/ lub koncentrat buraczany , roztarty ząbek czosnku cukier/ do smaku/.
Przed podaniem barszczyk przecedzić i podgrzać, ale należy uważać  by się nie zagotował.
Mozna dodać 2 łyżki delikatnej oliwy  z oliwek.
Podawać z uszkami lub pasztecikami  /ZOBACZ



















zakwas:
4 -5 buraków
kawałek skórki  z  razowego chleba na zakwasie
przegotowana  letnia woda tyle, by przykryła pokrojone buraki
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
mały kawałek korzenia chrzanu
2 łyżeczki soli
Buraki umyć, obrać i pociąć na  plastry.
Włożyć do słoja lub glinianego garnka.
Dodać przyprawy.
Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, by przykryła buraki.
Na wierzch włożyć skórkę chleba.
Przykryć gazą i odstawić  w ciepłe miejsce.
Po 4-5 dniach zdjąć kożuch i przelać zakwas do butelki.
Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Można przygotować większą ilość zakwasu i przechowywać w szczelnych butelkach 
 nawet przez kilka miesięcy.

Wigilia 2014

2 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...