Tradycyjne uwielbiane przez wszystkich domowników danie wigilijne , to oczywiście czysty
barszczyk z uszkami lub pasztecikami .
Barszcz na wywarze warzywno - grzybowym, najczęściej gotowany jest na buraczanym zakwasie.
Jesli nie zdąży sie ukisić dodaję odrobinę koncentratu buraczanego.
Uszka z nadzieniem grzybowym / u mnie wyjątkowo serowym -ricotta i parmezan
/ lub paszteciki z kapustą
i grzybami to doskonały dodatek do wigilijnego barszczyku.
Barszczyku nie może zabraknąć w tym uroczystym dniu.
Składniki:- 4 buraki
- włoszczyzna na wywar /bez kapusty/
- 5 dag suszonych grzybów/prawdziwków/
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, cukier
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- szklanka zakwasu z buraków / lub koncentrat buraczany do smaku/
- sok z cytryny / do smaku/
- 2 łyzki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Grzyby
namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, ugotować na drugi dzień.
Buraki umyć i ugotować w skórkach aż zmiękną/ około 40 minut.
Warzywa
zalać wodą /ok.1,5 l. / , dodać przyprawy / według uznania/ lekko posolić .
Ugotować
wywar.
Połączyć z grzybowym wywarem / grzyby wykorzystać na farsz do uszek/.
Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na grubszej tarce.
Buraczki włożyć do gotującego się wywaru warzywno-grzybowego , doprowadzić do
zagotowania i wyłączyć gaz.
Doprawić solą i pieprzem,
dodać zakwas / ewentualnie sok z cytryny/ lub koncentrat buraczany , roztarty ząbek czosnku cukier/ do smaku/.
Przed podaniem barszczyk przecedzić i podgrzać, ale należy uważać by się nie zagotował.
Mozna dodać 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek.
Podawać z uszkami lub pasztecikami /ZOBACZ
Mozna dodać 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek.
Podawać z uszkami lub pasztecikami /ZOBACZ
zakwas:
4 -5 buraków
kawałek skórki z razowego chleba na zakwasie
przegotowana letnia
woda tyle, by przykryła pokrojone buraki
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
mały kawałek korzenia chrzanu
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
mały kawałek korzenia chrzanu
2 łyżeczki soli
Buraki umyć, obrać i pociąć
na plastry.
Włożyć do słoja lub
glinianego garnka.
Dodać przyprawy.
Dodać przyprawy.
Zalać letnią,
przegotowaną wodą tak, by przykryła buraki.
Na wierzch włożyć skórkę chleba.
Na wierzch włożyć skórkę chleba.
Przykryć gazą i
odstawić w ciepłe miejsce.
Po 4-5 dniach zdjąć kożuch
i przelać zakwas do butelki.
najlepsze na święta! zaraz po pierogach ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie!!!!!!!!!!!!!
Usuń