Dekoracja stołu światecznego, słodki upominek.......
to oczywiście choinki piernikowe ozdobione białym lukrem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 szklanka miodu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka mleka
W rondelku podgrzać masło z cukrem i miodem.
Zdjąć z ognia i mieszać do chwili połączenia się składników.
Do wystudzonej masy wbić jajko, dodać przyprawę i wymieszać.
Sodę zamieszać z mlekiem.
Do miski wsypać mąkę, wlać rozpuszczoną sodę i masę miodową z rondelka.
Składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na cztery części, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Wałkować partiami na blacie lekko podsypanym mąką na grubość ok. 3-4
mm. i wycinać różnej wielkości gwiazdki i kilka kwadracików.
Ciasteczka ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec ok.6-8 min. w temp. ok. 170-180 st.C.
Ciasteczka ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec ok.6-8 min. w temp. ok. 170-180 st.C.
lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Białko ubić na sztywno
dodając stopniowo cukier puder.
Lukier nakładać do szprycy /papierowej tubki/ lub do woreczka z wyciętą dziurką i udekorować pierniczki. Przy pomocy lukru połączyć ze sobą ciasteczka tak, by uzyskać kształt choinki.
Lukier nakładać do szprycy /papierowej tubki/ lub do woreczka z wyciętą dziurką i udekorować pierniczki. Przy pomocy lukru połączyć ze sobą ciasteczka tak, by uzyskać kształt choinki.
jakie smakowite choinki! :)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńTeż takie robiłam :)